Grecia preia clientii goniti din Turcia si mizeaza pe 25 de milioane de turisti anul aceasta

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 17:15
4676 citiri
Grecia preia clientii goniti din Turcia si mizeaza pe 25 de milioane de turisti anul aceasta
Foto: Pixabay

Industria turismului din Grecia a fost singura care a reusit sa faca fata cu brio crizei care a afectat economia elena, iar de anul acesta se poate baza pe un surplus neasteptat de vizitatori veniti sa-si petreaca concediul pe plajele Eladei.

Grecia da semne clare ca a reusit sa atraga valul de turisti pusi pe fuga de atentatele din Turcia catre hotelurile sale, remarca Bloomberg.

Un nou record

Presedintele Confederatiei de Turism din Grecia, Andreas Andreadis, se asteapta ca numarul turistilor sositi anul acesta in Grecia sa atinga cifra record de 25 de milioane, veniturile suplimentare fiind estimate undeva la 800 milioane euro.

In acelasi timp, de la Ankara, Ministerul Turismului a anuntat o scadere de 10 procente in numarul persoanelor intrate in tara, cea mai drastica scadere inregistrata in ultimul deceniu.

Grecii si turcii sunt competitori aprigi in turism, dar, recent, ambele tari s-au vazut confruntate cu o invazie de refugiati din Siria si Irak.

Reprezentantii industriei turistice din Turcia au insa de suferit enorm de pe urma conflictului inghetat dintre Moscova si Ankara, dar si a atentatelor frecvente organizate de celule teroriste ale Statului Islamic si ale separatistilor kurzi.

Estimarile lor pentru anul in curs indica pierderi de 12 miliarde de dolari in veniturile generate de turismul din Turcia.

In schimb, grecii, chiar si invadati de grupuri masive de refugiati, nu par sa fi starnit furia jihadistilor, iar preturile ceva mai reduse din statiunile elene sunt ca un miraj pentru turistii rusi, afectati de criza economica.

Andreadis spera ca peste 900.000 de turisti rusi sa ajunga anul acesta in Grecia, contand ca ei sa genereze aproape jumatate din venitul suplimentar la care spera hotelierii eleni.

Pilon de rezistenta

Este o veste buna si pentru guvernul de la Atena, in contextul in care tara a fost nevoita sa apeleze anul trecut la un al treilea imprumut de 81 de miliarde euro pentru a iesi din criza.

In ultimii ani, industria turistica din Grecia a fost un pilon de rezistenta in economia elena. 23,6 milioane de turisti au vizitat anul trecut Elada, contributia sectorului turistic la PIB al Greciei fiind de 18,5%, de doua ori peste media europeana, conform World Travel&Tourism Council.

Andreas Andreadis crede ca anul acesta turismul va conta in proportie de 19,5% in PIB al Greciei, generand venituri totale de 15 miliarde euro, in crestere fata de cele 14,2 miliarde raportate anul trecut.

Cocktail toxic: Grexit si refugiati

Sunt insa destule obstacole care stau in indeplinirea acestor predictii. In primul rand, Grexit inca pandeste atata vreme cat guvernul nu va reusi sa gaseasca solutii de impozitare a afacerilor turistice de tip peer-to-peer, asa cum este Airbnb, aceasta fiind o conditie impusa de creditorii europeni.

Andreadis crede ca cel putin 200 de milioane euro se pierd astfel la buget. "Problema Grexit-ului inca exista si, in combinatie cu criza migrantilor, nu da imaginea de stabilitate de care tara noastra are atata nevoie", spune liderul Confederatiei de Turism din Grecia, atragand atentia si asupra celuilalt risc.

Din fericire insa, acordul turco-european de limitare a numarului de migranti si refugiati care se aventureaza din Turcia catre tarile europene pare sa dea roade.

Conform datelor furnizate de Inaltul Comisariat pentru Refugiati al ONU, nivelul intrarilor ilegale in Grecia a scazut in luna martie cu peste 50%. Doar 901 refugiati au mai ajuns luna aceasta in Grecia, fata de 2.000 in luna februarie.

Aceasta ar putea da semnul renasterii afacerilor turistice in unele insule grecesti din Marea Egee, lovite in plin de invazia migrantilor din 2014 si 2015.

Una dintre acestea este Kos, unde reprezentantii industriei turistice elene spera sa vada o crestere a numarului de rezervari in perioada urmatoare.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#estimari turisti Grecia 2016, #venituri turism, #rezervari turistice Grecia, #industrie turism Turcia , #Turism Europa