Viena, in pasi de vals: Cati bani vor aduce balurile din acest an

Joi, 06 Februarie 2014, ora 13:59
2491 citiri
Viena, in pasi de vals: Cati bani vor aduce balurile din acest an

Viena gazduieste peste 450 de baluri in fiecare an, iar in 2014 sunt asteptati un numar record de participanti, mai exact 500.000 de oameni. Evenimentele vor genera o cifra de afaceri de 128 de milioane de euro anul acesta, estimeaza autoritatile.

"In medie suma cheltuita de un participant la bal este de 255 euro, din care 75 euro pentru biletul de intrare si 70 euro pentru mancarea si bautura la bal. (...)inaintea evenimentului participantii mai cheltuiesc 10 euro pentru taxi, 20 euro pentru frizerie/coafor/cosmetica, 20 euro pentru masa de seara si 60 euro pentru imbracaminte, pantofi, accesorii sau cursuri de dans", se arata intr-un comunicat al Municipalitatii Vienei, remis Business24.

Conform unui sondaj realizat de KMU Forschung Austria si comandat de Camera Economica Vieneza, anul acesta sunt asteptati 500.000 de participanti la balurile din capitala Austriei - un record chiar si pentru Viena, mai scrie in document.

Cele mai renumite baluri vieneze

Sezonul traditional al balurilor a inceput in noiembrie si se va termina anul acesta pe 4 martie. Primul bal cu adevarat insemnat este insa "Le Grand Bal" de la palatul Hofburg, din noaptea de Revelion. Balul Operei, care va avea loc in 2014 pe 27 februarie, ramane insa fara indoiala cel mai cunoscut si mai mediatizat eveniment de acest gen.

Foarte cunoscut este insa si Balul Filarmonicii, ce se desfasoara la Musikverein, fiind deschis de celebra Orchestra Filarmonica din Viena. Cel mai "dulce" bal este considerat a fi cel al bomboanelor.

Printre evenimentele extrem de indragite se numara si Balul Cafegiilor, Balul Cofetarilor, Balul Juristilor, Balul Ofiterilor, Balul Florilor, Balul Economiei Vieneze, Balul Doctorilor sau cel al Universitatii Tehnice din Viena.

Exista de asemenea cateva baluri cunoscute care se desfasoara pe timpul verii: "Fete Imperiale" de la Scoala Spaniola de Calarie, Balul Concordia, cu o traditie de 150 de ani, sau "Life Ball", un eveniment caritabil, dedicat luptei impotriva SIDA.

Foto: Balul Operei, copyright: Michael Poehn - Wiener Staatsoper

Tinuta obligatorie la balurile vieneze

Cei care participa la balurile vieneze trebuie sa respecte tinuta impusa de aceste evenimente: doamnele - rochii lungi sau port austriac de sarbatoare, iar domnii - smoking sau frac.

Deosebit de strict in acest sens este spre exemplu Balul Operei, la care tinuta obligatorie pentru domni este white tie (frac).

Traditii - de la "Alles Walzer" la supa gulas

Printre cele mai asteptate momente ale unui bal vienez se numara defilarea si dansul debutantilor, urmat de invitatia la vals adresata tuturor participantilor - "Alles Walzer", dar si cadrilul de la miezul noptii. O traditie mai recenta printre vienezi este ca dupa bal sa mearga sa manance o supa gulas la o cafenea din apropiere (in aceasta perioada multe dintre cafenelele vieneze deschid la ora la care se termina balurile) sau un carnat vienez la un chiosc din zona.

Foto: LE GRAND BAL der Wiener Hofburg Festsaal; Copyright: LE GRAND BAL, Tischler

Bucurestiul, unul din orasele ce adopta traditia balurilor vieneze

Cu o traditie de peste 200 de ani, balurile vieneze au fost intre timp exportate in aproximativ 30 de orase din intreaga lume, de la New York pana la Moscova. Si Bucurestiul se bucura de un bal vienez, care a ajuns anul acesta la a noua editie, urmand sa aiba loc in data de 8 martie.

O.D.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#baluri vieneze, #venituri baluri Viena , #Turism Europa