Malurile Iordanului ar putea deveni un paradis turistic, datorita unor investitii insraeliene

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 14:32
3759 citiri
Malurile Iordanului ar putea deveni un paradis turistic, datorita unor investitii insraeliene

Raul Iordan are o valoare istorica inestimabila, iar statul israelian ar putea sa profita de pe urma interesului pelerinilor pentru evenimentele biblice, pentru dezvoltarea turismului in zona.

Doar ca in momentul de fata, raul in care Sfanta Scriptura spune ca a fost botezat insusi Mantuitorul, reprezinta doar un curs de apa ingust, poluat si statator, deloc de ajutor pentru turismul din zona.

Cu toate acestea, lucrurile s-ar putea schimba radical in viitorul apropiat, datorita unor investitii importante ale statului israelian. Autoritatile din Israel planuiesc sa desalinizeze si sa recicleze deseurile, pentru a creste cantitatea de apa proaspata din Iordan.

In prezent, debitul Iordanului a scazut mult in urma cantitatii mari de apa folosita pentru irigatie si consum. Aproape toata cantitatea de apa care alimenteaza raul este deviata de Siria, Iordan si Israel inainte sa ajunga in sud, explica Ben Ari, seful Autoritatii de Drenaj al Iordanului de Sud, citat de Reuters.

Iar acum, pentru prima data dupa mai multi ani, raul Iordan, care este arid pe doua treimi din suprafata si a luptat impotriva secetei de la aparitia acesteia in urma cu 64 de ani, are un surplus de apa.

Aceasta situatie a survenit in urma investitiilor masive in infastructura de apa a tarii. Israelul reutilizeaza 75% din apele uzate, in principal pentru agricultura, iar de anul viitor 85% din apa potabila va proveni de la fabrici de deselenizare.

In medie, 150 de metri cubi de apa se vor intoarce in raul Iordan in fiecare an, a spus ministrul Energiei si Apelor, Uzi Landau, atunci cand a anuntat planul in urma cu cateva saptamani.

Turismul ar putea reinvia odata cu raul Iordan

Unul dintre beneficiile directe ale acestui proiect va fi reprezentat de o crestere a turismului, care s-a situat intotdeauna la cote ridicate in Israel. Aproximativ 300.000 de turisti vor veni in fiecare luna in zona, jumatate dintre acestia fiind pelerini crestini, spune ministrul Turismului, Stas Misezhnikov.

"Acesti pelerini isi planuiesc traseul calatoriei in Tara Sfanta in jurul apei. In momentul in care raul Iordan va fi restaurat, acesta va influenta in mod direct deplasarea pelerinilor", a adaugat ministrul Transporturilor.

Crestinii din intreaga lume vor veni in grup la raul Iordan pentru a reitera ritualul botezului. In prezent, acest ritual poate fi practicat numai in doua zone ale raului, pentru ca celelalte zone sunt pline de deseuri.

Guvernul israelian va cheltui sute de milioane de dolari pentru a curata valea raului Iordan si pentru a-l transforma intr-un obiectiv turistic si mai important, cu locuri de campare si locuinte pe malul sau.

O unitate de tratare a apelor uzate este deja in constructie si urmeaza sa fie inaugurata in doi ani. Aceasta va imbunatati semnificativ calitatea apelor raului.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#turism raul Iordan, #investitii raul Iordan, #raul Iordan poluare, #Israel reutilizare ape uzate, #dezvoltare turism raul Iordan , #Turism extern