Tarile in care terorismul a ucis turismul. Milioane de turisti refuza aceste destinatii

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 14:00
7954 citiri
Tarile in care terorismul a ucis turismul. Milioane de turisti refuza aceste destinatii
Foto: Youtube

Lumea a ajuns un loc inspaimantator, in urma valului de atacuri teroriste declansate in ultimul an si jumatate, iar anumite tari au devenit tabu pentru milioane de turisti.

Farmecul Piramidelor de la Gizeh, al statiunilor de pe coasta tunisiana sau al celor turcesti plasate pe coastele Mediteranei si ale Egeei paleste in fata riscurilor la care sunt expusi calatorii care visau la o vacanta in Egipt, Tunisia sau Turcia, constata reporterii CNN Money.

Lovitura grea

Pentru egipteni, turismul este o industrie vitala, dar atentatele comise in Peninsula Sinai si prabusirea mai multor avioane, la fel ca si turbulentele politice in care s-a scufundat tara dupa revolutia din 2011, au pus pe fuga milioane de turisti.

In 2010, hotelurile din Egipt primeau vizita anuala a 14 milioane de turisti straini. Pana in 2015 insa, doar 9 milioane isi mai doreau sa ajunga in aceasta tara, conform datelor prelucrate de Organizatia Mondiala a Turismului din cadrul ONU.

Perspectiva se anunta si mai sumbra, estimarile date de Euromonitor International aratand o scadere cu 46% a numarului de vizitatori in primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"Guvernul egiptean va trebui sa redea increderea calatorilor si turistilor ca face tot ce se poate pentru a elimina terorismul si a asigura securitatea vizitorilor ajunsi in tara", afirma Nadejda Popova, reprezentant al Euromonitor International.

Luati la tinta

Tunisia se confrunta cu o scadere de 20% a numarului de turisti fata de inceputul anului trecut.

Teama s-a raspindit rapid in randul calatorilor care isi programasera o vacanta pe plajele tunisiene, dupa ce, in 2015, doua atacuri teroriste realizate de jihadisti ISIL au facut 58 de victime, turistii straini fiind luati la tinta in mod intentionat.

David Scowsill, directorul Consiliului Mondial de Turism si Calatorii estimeaza ca o tara in care teroristii au organizat atacuri directionate impotriva turistilor are nevoie de aproximativ 2 ani pentru a reveni la acelasi flux de vizitatori.

Pana in 2015, Tunisia primea vizitele a 6-7 milioane de turisti. Pentru 2016 insa, cifra pare de-a dreptul nerealista, in contextul in care zborurile catre aceasta destinatie au fost reduse cu 26 de procente pe perioada verii.

Pierderi masive

Turcia se confrunta cu aceeasi problema ca si Tunisia, vizitatorii straini fiind vizati de atentatele comise in utimele 6 luni de catre gruparea Statul Islamic.

Dovada gradului ridicat de alerta in ceea ce priveste Turcia o reprezinta si avertismentele transmise in mod repetat de ambasadele Israelului si Statelor Unite la Ankara cu privire la riscul de atentate la care sunt expusi cetatenii celor doua tari.

Pe langa aceasta problema, tensiunile dintre Ankara si Moscova au dus la impunerea unei blocade de catre presedintele rus Vladimir Putin, care a cerut agentiilor de turism din Rusia sa anuleze cererile pentru vacante in Turcia.

Industria de turism din Turcia a beneficiat de un aflux anual de vizitatori de 40 de milioane de persoane, dar 2016 se anunta un an dezastruos.

La inceputul anului, reprezentantii hotelierilor au dat o estimare a pierderilor pe anul in curs de 12 miliarde de dolari, dar suma ar putea sa fie mult mai mare, tinand cont de riscurile de securitate tot mai mari din Turcia.

In luna martie, Statele Unite a recurs la evacuarea personalului civil si a sotiilor de militar din baza NATO de la Incirlik, ca urmare a amenintarilor teroriste. 700 de persoane au trebuit sa paraseasca Turcia cu aceasta ocazie.

Drept raspuns la insecuritatea din cele trei tari, turistii au inceput sa caute alte destinatii. "Turcia, Egipt si Tunisia vor continua sa sufere in acest an, dar tari ca Spania, Portugalia, Italia, Malta si Bulgaria vor beneficia de pe urma cresterii numarului de vizitatori", mai spune David Scowsill.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#atacuri teroriste, #turisti ucisi, #atac terorist Turcia, #pierderi industrie turism, #destinatii turistice , #Turism extern