Ofertele de vacanta pe baza de voucher, ilegale? Care sunt riscurile

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 08:59
5420 citiri
Ofertele de vacanta pe baza de voucher, ilegale? Care sunt riscurile

Site-urile de reduceri reprezinta afacerea online a momentului, iar vacantele la pret redus, tot mai intalnite in oferta lor, se vand ca painea calda. O afacere win-win la baza, dar care se pare ca nu multumeste chiar pe toata lumea.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) acuza site-urile de reduceri de practici ilegale si atrage atentia asupra riscurilor la care se supun clientii dornici de astfel de chilipiruri.

Internetul ofera infinite oportunitati de business, iar site-urile de reduceri pe baza de cupoane reprezinta doar unul dintre exemplele unor afaceri de succes care s-au extins in timp record.

Daca acum cativa ani, acest concept era total necunoscut in Romania, astazi zeci de site-uri se afla in competitie stransa pe o piata locala caracterizata de o crestere exponentiala a cererii.

In primele trei luni ale anului, site-urile de cupoane au inregistrat vanzari in valoare de aproximativ opt milioane de euro, iar mai mult de 13.000 de romani s-au bucurat de diverse servicii si produse la pret redus, estimeaza potrivit statisticilor proprii, site-ul Adulmec.ro, unul dintre cele mai importante agregatoare de oferte din Romania, cu 61 de site-uri in portofoliu.

In medie, din cele 1.000 de oferte existente zilnic pe site, 300 sunt oferte de vacanta. In ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, acest tip de oferte s-a dovedit a fi cel mai profitabil pentru site-urile de reduceri atat in 2011, cat si in prime patru luni ale anului 2012. Categoria de reduceri online Vacante&Calatorii a agregatorului Adulmec.ro ramane lider in vanzari, cu un total de 2.225 cupoane vandute in valoare de aproximativ patru milioane de euro.

In plus, odata cu apropierea sezonului de vacanta, se asteapta ca interesul pentru acest tip de oferte sa creasca considerabil.

"Ofertele de vacanta sunt printre preferatele utilizatorilor site-urilor de reduceri tot timpul anului, mai ales in perioada premergatoare sarbatorilor mari precum Craciun, Revelion, Paste, 1 Mai sau a sezonului concediilor. Pe langa faptul ca aceasta categorie de oferte este lider in vanzari in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, acest tip de oferte este printre cele mai cautate de catre utilizatori", a declarat Daniela Mititelu, copywriter Adulmec.ro. Printre cele mai cautate destinatii sunt Roma, Bulgaria, Grecia, Paris si Barcelona.

Ofertele de vacanta, ilegale?

In ciuda succesului de care se bucura aceste oferte de vacanta pe baza de voucher, ANAT sustine ca site-urile de reduceri care practica astfel de activitati incalca legislatia si a depus o plangere in acest sens, catre ministerul Turismului.

ANAT sustine ca societatile comerciale care gestioneaza aceste site-uri de reduceri nu activeaza in industria turismului si nu detin licenta de turism, obligatorie in activitatea de ofertare sau comercializare a serviciilor sau pachetelor de servicii turistice, potrivit art.10 din HG 126/2010.

"O mare parte din site-urile de reduceri sunt firme internationale. In privinta licentei de turism, apare o problema delicata, care nu stiu cat de repede va fi rezolvata. Aceste site-uri de reduceri incaseaza ele banii si apoi ii vireaza unitatii de cazare. In multe tari nu ai nevoie de licenta ca sa comercializezi oferte de tusrim, probabil ca sunt neinformati", este de parere Traian Badulescu, consultant in turism.

Pe de alta parte, site-urile de reduceri care au in portofoliu oferte de vacanta, sustin ca nu incalca legea deoarece serviciile pe care le presteaza intra in categoria celor de promovare si publicitate.

Cu toate acestea, reprezentantii ANAT ii contrazic pe cei care se scuza astfel, deoarece in cazul publicitatii, nu se efectueaza comercializarea produsului sau serviciului de catre agentia de publicitate. In schimb, in cazul site-urilor, ele incaseaza integral sau o parte din valoarea servicilor, actionand ca mandatar/imputernicit al prestatorului.

"Site-ul incaseaza banii de la turist in numele agentiei de turism, elibereaza factura fiscala in numele agentiei si trimite clientul sa incheie contractul la agentie", a declarat Oleg Pelivan, jurist ANAT.

"ANAF sesizeaza de patru luni ministerul. Am facut proba si le-am dovedit ca unii fac doar promovare, dar 186 scot la vanzare oferte turistice reduse, care au la baza incalcarea legislatiei. Eu nu am voie sa imi deschid maine cabinet stomatologic pentru a profesa stomatologia, daca nu sunt medic", sustine Corina Martin, presedinte ANAT.

Riscurile ofertelor de vacanta la pret redus

Clientii site-urilor de reduceri care achizitioneaza oferte de vacanta se supun unor serii de riscuri, deoarece nu sunt asigurati impotriva insolvabilitatii sau falimentului pentru sumele achitate, ca in cazul agentiilor de turism, de exemplu.

"Clientii nu primesc nici un contract la achitarea contravalorii serviciilor catre site-uri prin care ulterior ar putea face dovada achizitionarii pachetului de servicii turistice si respectiv sa beneficieze de prevederile legislatiei din domeniul turismului, pentru a-si proteja drepturile sale legale", potrivit reprezentantilor ANAT.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Oferte vacanta ilegale, #oferte vacanta voucher, #oferte vacanta site reduceri , #Turism ieftin