Arges: Lucrarile de amenajare a statiunii turistice Vidraru vor incepe cu intarziere de aproape un an

Sambata, 30 Noiembrie 2013, ora 16:00
2362 citiri
Arges: Lucrarile de amenajare a statiunii turistice Vidraru vor incepe cu intarziere de aproape un an
Sursa foto: about-eastern-europe.com

Lucrarile de amenajare a statiunii montane Vidraru vor incepe cu o intarziere de aproape un an, cel mai probabil in martie 2014, a declarat pentru Agerpres Pavel Barla, presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Molivisu, constituita prin asocierea dintre administratiile locale din comunele Arefu, Bradulet si Cicanesti cu Consiliul Judetean Arges, in scopul dezvoltarii zonei turistice Ghitu-Molivisu.

Amanarea inceperii lucrarilor a fost determinata de procedurile greoaie pentru scoaterea terenurilor din fondul forestier si de obtinerea cu intarziere a creditului pentru cofinantarea proiectului.

"Asteptam adoptarea hotararii de guvern pentru scoaterea din fondul forestier a terenului pentru partia de schi si instalatia de cablu. (...) A fost obtinut si creditul care sa asigure cofinantarea, in maxim o luna vor intra banii in cont", a declarat Pavel Barla.

Presedintele ADI Molivisu a adaugat ca in perioada de iarna se va face defrisarea suprafetei scoase din fondul forestier, astfel incat terenul sa fie eliberat pana in martie 2014, cand este programata inceperea efectiva a lucrarilor de amenajare a statiunii.

"Va fi nevoie de mult mai multa mobilizare, pentru a finaliza proiectul in termenul stabilit, in 2015. Dar acum, avand banii pentru cofinantare, vom putea lucra cu maximum de forte pentru a recupera timpul pierdut", a precizat Pavel Barla.

Proiectul "Crearea infrastructurii generale si specifice activitatilor de turism din arealul climatic Ghitu-Molivisu" are o valoare totala de peste 73 de milioane de lei, din care 54,7 milioane de lei suma eligibila. Partea de cofinantare eligibila pe care trebuie sa o asigure ADI Molivisu este de 27 de milioane de lei, iar partea nerambursabila de la Uniunea Europeana este de 25 de milioane de lei.

Contractul de finantare a proiectului a fost semnat pe 27 aprilie 2012, iar pe 18 aprilie 2013 a fost dat anuntul de incepere a executiei.

Proiectul consta in realizarea serviciilor de utilitati publice, adica alimentare cu apa, canalizare si infrastructura rutiera, amenajarea a doua partii de schi, una dotata cu instalatie de transport pe cablu mixta telegondola-teleschi si una dotata cu un covor rulant, precum si construirea unui observator turistic la 1.620 de metri altitudine.

Din proiect face parte si amenajarea unei turbarii in suprafata de 27 de hectare, situata la cea mai mare altitudine din Europa. Zona va fi imprejmuita, vor fi realizate alei pietonale si podete peste canale pentru a putea permite accesul vizitatorilor, iar energia necesara pentru iluminatul nocturn va fi asigurat cu panouri solare.

In zona vor fi construite si doua micro-hidrocentrale, care vor asigura o parte din energia electrica necesara statiunii si vor putea fi vizitate de turisti. De asemenea, va fi amenajata o baza de agrement la baza uneia dintre partii.

Statiunea turistica Vidraru va fi compusa din opt cartiere ale caror amplasamente au fost deja stabilite, spatiile de cazare, agrement si alimentatie publica urmand sa fie construite de investitori privati.

Durata de executie a proiectului este de doi ani, lucrarile urmand sa fie finalizate cel mai tarziu in iunie 2015.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#statiune vidraru, #baraj vidraru , #Turism in Romania