Cat a scazut turismul din Romania in ultimii patru ani

Luni, 11 Iunie 2012, ora 12:54
3775 citiri
Cat a scazut turismul din Romania in ultimii patru ani

Veniturile industriei turistice din Romania s-au diminuat cu 16% in ultimii patru ani, ajungand la aproximativ 1,5 miliarde de euro in 2011, conform unui studiu realizat de PwC Romania.

Scaderea pe acest segment a fost cauzata de reducerea numarului de turisti straini si a cheltuielilor acestora. Comparand cheltuielile turistilor in anii 2008 si 2011, PwC a constatat ca aceste sume au scazut de la 750 milioane de euro la 600 milioane de euro. Si turistii autohtoni si-au redus cheltuielile, dar scaderea a fost mai mica, de doar 11%, de la 1,01 miliarde euro la 900 milioane euro.

Ultimii patru ani au fost marcati de o rata medie anuala de crestere a industriei turistice locale negativa, respectiv -5,7%.

Oficialii PwC spun ca recesiunea a afectat puternic industria turistica a tarilor central si est-europene. Scaderea veniturilor consumatorilor a implicat reducerea cheltuielilor pentru vacantele in strainatate.

"Recesiunea a avut un impact sever asupra industriei turistice a tarilor central si est-europene, Polonia, Slovacia si Romania fiind pietele cele mai afectate. Recesiunea a redus veniturile disponibile ale consumatorilor, care s-au vazut astfel nevoiti sa-si reduca cheltuielile pentru vacante. De departe, cel mai afectat segment de aceste schimbari in comportamentul consumatorilor a fost cel al vacantelor in strainatate, turistii romani reducandu-si cheltuielile cu 30%, de la 460 de milioane euro in 2008 la 310 milioane euro in 2011", a declarat Andrei Cretu, Manager, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, unul dintre autorii studiului.

Studiul PwC mai indica faptul ca industria turistica din Romania a contribuit cu 1,4% la PIB. Daca se adauga si contributiile indirecte si cele induse, turismul aduce aproape sase miliarde de euro la PIB-ul Romaniei. Comparativ cu alte tari, sectorul turistic romanesc are o contributie redusa la PIB, daca tinem cont de faptul ca in Bulgaria turismul reprezinta 3,6% din PIB, in Ungaria 4%, iar in Republica Ceha 2,8%.

PwC prezinta problemele cu care se confrunta industria turistica din Romania

Andrei Cretu a subliniat ca principalele probleme cu care se confrunta turismul in Romania sunt legate de infrastructura de transport si cea hoteliera, slab dezvoltate. O alta problema este "lipsa unui numar suficient de personal calificat in domeniu (bucatari, ospatari, cameriste etc.), in principal ca urmare a faptului ca multi dintre romanii cu astfel de calificari au preferat sa lucreze in strainatate, in vreme ce scolile si liceele profesionale nu furnizeaza suficienti absolventi cu pregatirea necesara".

Romania are una dintre cele mai scazute rate de ocupare hoteliera din Europa, de doar 26%, in vreme hotelurile din Bucuresti au un grad de ocupare mai mult decat dublu (62%).

Solutii pentru dezvoltarea turismului, in viziunea autoritatilor si ANAT

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, sustine ca este foarte important ca sa se introduca sistemul de competitivitate si de competitie interna in industria serviciilor de turism, "pentru ca, cu cat vom avea capacitatea sa cream instrumentele de competitie in industria de turism, cu atat serviciile si gradul lor de acceptabilitate in randul populatiei vor creste".

Traian Badulescu, fostul purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), a declarat ca Romania nu stie sa isi promoveze destinatiile turistice, existand zone din tara noastra foarte putin promovate. In aceste conditii, multi turisti vin cu un nivel de asteptare scazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#turism romania, #venituri industrie turistica Romania, #industrie turistica Romania , #Turism in Romania