Cum poate profita turismul romanesc de pe urma crizei grecesti

Marti, 12 Iunie 2012, ora 13:19
2346 citiri
Cum poate profita turismul romanesc de pe urma crizei grecesti

Situatia turismului romanesc s-ar putea imbunatati considerabil, pe fondul problemelor aparute in Grecia si al schimbarilor aparute pe acest segment in Turcia, potrivit Fundatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).

Turismul romanesc ar putea profita de pe urma problemelor inregistrate pe acest segment in Grecia, tara afectata de instabilitatea politica si de pericolul iesirii acestei tari din zona euro. In acest context, in industria turismului au loc relocari, iar tur-operatorii straini se reorienteaza, astfel ca Romania poate sa castige un aflux semnificativ de turisti straini.

Romania mai are o alta oportunitate, care rezulta din faptul ca Turcia, o tara cu o dezvoltare turistica ridicata si cu traditie pe pietele vest si est-europene, a ridicat tarifele pentru sezonul 2012, profitand de brandul de tara. Aceasta masura a dus la scaderea cererii de pachete turistice in Turcia.

Instabilitatea socio-economica din Grecia si cresterea tarifelor in cazul pachetelor turistice in Turcia determina o nisa in turism de pe urma careia pot profita pe plan european doar doua tari, Romania si Bulgaria. Desi Bulgaria are o colaborare exterm de lunga cu operatorii germani, ultimele doua luni au adus o usoara scadere a prezentei turistilor germani pe litoralul bulgaresc. Acestia pot fi considerati o tinta reala pentru turismul romanesc, considera reprezentantii FPTS.

Romania are nevoie insa de modificari importante in sistemul turistic pentru a atrage persoanele care au renuntat la litoralul grecesc sau turcesc.

Sistemul all inclusive trebuie schimbat, iar statiunile balneare necesita sa fie popularizate

Schimbarea in sistemul all inclusive va trebui sa porneasca de la asteptarile turistilor straini, care sunt ridicate. Operatorii autohtoni trebuie sa poata oferi calitatea serviciului all inclusive grecesc sau turcesc la preturi atractive, daca doresc sa atraga inspre Romania turistii europeni care isi cauta in acest an o alternativa la litoralul elen sau turcesc.

O alta modificare in industria turismului se refera la dezvoltarea turismului balnear, tinand cont de faptul ca in extrasezon persoanele care viziteaza Romania practica turismul balnear, putand fi usor atrase in astfel de statiuni.

In Romania insa, turismul balnear se confrunta cu probleme grave, precum lipsa investitiilor in dezvoltarea acestor statiuni sau lipsa unei implicari din partea autoritatilor. De exemplu, la inceputul lunii iunie, la Sarata Monteoru, o locatie cunoscuta pentru apele sarate, bazinele erau goale, astfel ca potentialii turisti.

Romania trebuie sa participe la realocarea turistilor straini

Romania, prin ministerul de resort, trebuie sa aiba in vedere schimbarile aparute in industria turismului si sa participe la realocarea turistilor straini care vor ocoli Grecia sau Turcia in acest an, considera FPTS.

Ministerul Transporturilor poate sa adopte o serie de masuri in acest sens, referitoare la facilitatile fiscale oferite hotelierilor. Cu taxele aflate la un nivel ridicat, hotelierii romani nu vor putea sa fie competitivi pe piata europeana in ceea ce priveste oferta de preturi.

O alta masura pentru revigorarea turismului romanesc este realizarea unui plan national de reinnoire a ofertei romanesti.

Veniturile industriei turistice din Romania s-au diminuat cu 16% in ultimii patru ani, ajungand la aproximativ 1,5 miliarde de euro in 2011, conform unui studiu realizat de PwC Romania.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#turism romania, #oportunitate turism Romania, #FPTS turism Romania , #Turism in Romania