Destinatie Romania/ La Sinaia, singura statiune cu domeniu schiabil de altitudine din tara, se practica 'ski on sky'

Sambata, 15 Martie 2014, ora 13:15
2631 citiri
Destinatie Romania/ La Sinaia, singura statiune cu domeniu schiabil de altitudine din tara, se practica 'ski on sky'

Practicarea sporturilor de iarna capata o alta dimensiune la Sinaia, statiunea prahoveana denumita si ''Perla Carpatilor'', singura din Romania care dispune de un domeniu schiabil de altitudine si, prin urmare, singura in care se poate schia pana in luna mai.

Brandul de iarna al statiunii este ''Ski on Sky'', acesta fiind ales de autoritatile locale deoarece aici se formeaza asa-numita ''mare de nori'', un fenomen unic pe domeniile schiabile din Romania. Practic, atunci cand plafonul de nori se situeaza intre Cota 1.400 si Cota 2.000 se creeaza impresia de practicare a sporturilor de iarna... deasupra norilor.

Domeniul schiabil din Sinaia cuprinde 20 de partii, cu grade de dificultate usoare, medii si ridicate, care insumeaza o lungime de aproximativ 20 de kilometri, aici aflandu-se trei partii care depasesc 2.000 de metri, respectiv Valea Dorului Varianta (3.010 m), Drumul de Vara (2.972 m) si Carp (2.500 m).

Partia Valea Dorului Varianta a fost reomologata in aceasta iarna

Consilierul primarului Vlad Oprea, Cristian Negulescu, a declarat, pentru Agerpres, ca partia Valea Dorului Varianta a fost reomologata in aceasta iarna.

Avantajul faptului ca aceste partii sunt situate la 2.000 de metri altitudine in Masivul Bucegi este acela ca aici se pot practica sporturi de iarna inclusiv pana in luna mai, stratul optim de zapada naturala mentinandu-se o vreme mai indelungata ca urmare a temperaturilor scazute.

Deocamdata, o singura partie din Sinaia beneficiaza de o instalatie de zapada artificiala, fiind vorba despre Partia Noua, deservita de telegondola care face legatura intre statiune si Cota 1.400.

Totusi, sezonul de schi se va putea prelungi in curand si mai mult ca urmare a unor demersuri ale administratiei locale.

Autoritatile locale au inceput, in vara anului trecut, un proiect in valoare de aproximativ sapte milioane de euro finantat prin Programul Operational Regional privind realizarea unei instalatii de zapada artificiala pentru inzapezirea partiilor si traseelor de altitudine situate in golul alpin Furnica, respectiv Valea Soarelui 1 si 2, Laptici 1 si 2, Subtelescaun 1 si 2, Valea Dorului Varianta si traseele de schi Varianta 1 si 2.

Proiectul pentru o instalatie de zapada artificiala complet automatizata

Proiectul presupune realizarea unei instalatii de zapada artificiala complet automatizate, formata dintr-un lac de acumulare si 25 de tunuri de zapada cu functionare automata (12 tunuri fixe montate si 13 tunuri mobile).

Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Sinaia, Madalina Rosu, instalatia de inzapezire artificiala a partiilor de altitudine din Sinaia va fi functionala in sezonul de iarna 2014 - 2015.

Partiile din statiune sunt deservite de o varietate de instalatii de transport pe cablu, respectiv telecabine, telegondola, teleski-uri si telescaune, telescaunul din Valea Soarelui, inaugurat in ianuarie 2011, fiind, conform datelor oferite de Primaria Sinaia, instalatia de transport pe cablu situata la cea mai mare altitudine din Romania.

Investitia in valoare de peste 25,6 milioane de lei a fost realizata prin proiectul ''Dezvoltarea zonei turistice Sinaia-Perla Carpatilor'', in cadrul Programului National ''Schi in Romania''. Acesta are patru locuri, este debraiabil si acoperit, parcurge un traseu in lungime de 1.610 metri si are o capacitate de transport de 1.800 persoane/ora.

De asemenea, o noua telegondola va fi construita in statiunea montana Sinaia, instalatia, care, conform estimarilor, va costa aproximativ opt milioane de euro, urmand sa uneasca domeniul schiabil de la Cota 2.000, respectiv Zona Valea Dorului - Valea Soarelui, cu zona Cota 1.400.

Consilierii locali de la Sinaia au aprobat, in luna ianuarie, documentatia tehnico-economica, faza studiu de fezabilitate, pentru realizarea proiectului ''Telegondola Sinaia - Tronson 2, Cota 1.400-Varful Furnica''.

Potrivit proiectului, statia inferioara, de imbarcare pentru schiori si turisti, va fi amplasata la altitudinea de circa 1.433 m, la o distanta de aproximativ 30 de metri de statia superioara a primului tronson.

Statia superioara de debarcare va fi amplasata la circa 160 m sud-est de Varful Furnica (2.101,31 m), la o distanta de 240 de metri de statia superioara a Telescaunului Valea Soarelui, la altitudinea de 2.003 m.

Capacitatea de transport a telegondolei va fi de 1.500 de persoane pe ora pentru sezonul de iarna.

Pe Valea Prahovei se poate schia chiar si... vara. Mai precis, o pot face doar incepatorii, care au la dispozitie, in statiunea Busteni, urmatoarea dupa Sinaia pe traseul dinspre Bucuresti spre Brasov, un Fun Park in care este amenajata si o partie artificiala.

Fun Park-ul din Busteni, singurul parc din Romania destinat iubitorilor sporturilor de iarna, care este deschis atat iarna, cat si vara, contine mai multe tipuri de instalatii, respectiv baby-lift, suprafata sintetica de tubbing, banda transportoare, carusel, sanie-tobogan, dar si o structura de escalada pe uscat folosita vara.

Suprafata artificiala pe care se poate schia in timpul verii are o lungime de 100 de metri si este construita din materiale speciale, astfel ca schiorii aluneca pe un covor sintetic folosind schiuri normale pe care le pot da in prealabil cu un gel special.

Potrivit coordonatorului Centrului de Informare Turistica Busteni, Mihai Colesi, aceasta partie artificiala este folosita si pentru efectuarea de cursuri pentru monitori de schi.

Parcul de distractii este situat la baza domeniului schiabil Kalinderu, investitia de 13,6 milioane lei fiind inaugurata in februarie 2011.

Judetul Prahova se afla pe locul al doilea in tara, dupa Brasov, la numarul de partii care depasesc lungimea de 2.000 de metri lungime. In Prahova sunt patru astfel de partii, respectiv Valea Dorului Varianta (recent reomologata-3.010 m), Drumul de Vara (2.972 m) si Carp (2.500 m), din Sinaia, si Sorica (2.100 m), din Azuga.

Conform datelor postate pe site-ul oficial al Autoritatii Nationale pentru Turism, in Brasov se afla sase partii care au lungimea de peste 2.000 de metri.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#sinaia turism, #romania turism , #Turism in Romania