Dracula a "bantuit" Castelul Bran cu un profit de 1,22 milioane de euro

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 08:45
3141 citiri
Dracula a "bantuit" Castelul Bran cu un profit de 1,22 milioane de euro

Castelul Bran, devenit faimos in toata lumea datorita mitului lui Dracula, continua sa atraga tot mai multi turisti, conducerea muzeului estimand pentru anul acesta o crestere cu aproximativ 5% a numarului acestora fata de 2012, in timp ce rezultatele financiare se imbunatatesc semnificativ de la an la an.

In 2012, Compania de Administrare a Domeniului Bran, cea care administreaza castelul, a raportat venituri de 10,18 milioane de lei, scrie Buna Ziua Brasov.

Din aceasta suma, 5,389 milioane de lei (1,22 milioane de euro) au insemnat profit net pentru proprietarii obiectivului turistic. In anul precedent, castelul inregistrase un profit de doar un milion de euro.

Mai mult, prognozele financiare sunt optimiste, iar pentru acest an sunt estimate venituri totale de aproximativ 12 milioane de lei, in crestere cu 16% fata de veniturile din 2012.

O crestere similara a veniturilor s-a inregistrat si anul trecut fata de 2011, aceasta fiind datorata "de activitatile adiacente (evenimente private, magazine proprii, chirii)", a declarat declarat Alexandru Priscu, directorul muzeului, pentru Buna Ziua Brasov.

Tot mai multi vizitatori pe urmele lui Dracula

Castelul Bran, atestat documentar inca din 1377, a fost cel mai vizitat muzeu anul trecut, in ciuda faptului ca numarul vizitatorilor a ramas aproximativ constant fata de 2011. In jur de 542.000 de persoane au dorit sa strabata acest faimos obiectiv turistic in 2012, 58,3% fiind turisti romani, iar restul de 41,7% straini, a afirmat Alexandru Priscu.

Numarul vizitatorilor romani la Bran continua sa fie insa mai mare - circa 61% - decat cel al vizitatorilor straini - 39%.

"Acest lucru se intampla si datorita vacantelor scolare, cand avem mai multi vizitatori din categoria elevilor romani. De altfel, dintre cei care ne viziteaza, 17% sunt elevi", a explicat directorul.

O categorie speciala de vizitatori la Bran au fost cei care si-au dorit sa fie clienti exclusivi. "Au fost si romani si straini care au participat la evenimente organizate in regim de exclusivitate. Cele mai multe astfel de evenimente au fost corporatiste", a mai spus Priscu.

Dupa Castelul Bran, cele mai vizitate institutii muzeale au fost in 2012 Complexul Muzeal Astra, Muzeul Antipa si Muzeul Brukenthal.

La cine ajunge profitul Castelului Bran

Dominic de Habsburg si surorile sale au primit Castelul Bran in urma retrocedarii acestuia pe 26 mai 2006. Prin respectivul acord au intrat in posesia familiei de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp.

Avocatii lui Dominic de Habsburg au facut, la inceputul lunii decembrie 2006, o oferta de vanzare a Castelului Bran, in valoare de 60 de milioane de euro, Consiliului Judetean Brasov.

Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat, in acel moment, ca vrea sa cumpere Castelul, in acest sens urmand sa acceseze un imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca, in vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro ceruta de proprietar, scrie Buna Ziua Brasov.

Ministerul Culturii si Cultelor s-a opus, considerand ca suma este foarte mare.

Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta facuta si a anuntat ca a angajat firma americana de investitii private Baytree Capital Associates, care urma sa elaboreze un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, in vederea promovarii si vinderii proprietatii, pretul estimat de aceasta data fiind de 100 de milioane de euro.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#profit Castel Bran, #turisti Castelul Bran, #turisti Dracula Romania, #performante financiare Castelul Bran , #Turism in Romania