Editorial. Traian Badulescu - Nevoia de "resorturi" si de "all inclusive" pe Litoralul romanesc

Sambata, 01 Iunie 2013, ora 17:19
3282 citiri
Editorial. Traian Badulescu - Nevoia de "resorturi" si de "all inclusive" pe Litoralul romanesc
Foto: Traian Badulescu, consultant in turism, managing partner markete.ro

Un resort reprezinta un loc destinat relaxarii si recreerii, in scopul de a atrage turisti. Aceste resorturi pot fi statiuni sau orase, dar si entitati operate de o singura companie.

In limba engleza "resort" poate insemna si statiune, dar si complex hotelier mare. Chiar daca exista critici ai utilizarii acestei sintagme in limba romana, ea este necesara, asa cum folosim si notiunile de "all inclusive" sau de "early booking". In cazul in care vorbim de o statiune in sensul clasic, precum Mamaia ori Poiana Brasov, este firesc sa folosim cuvantul romanesc. Dar atunci cand vorbim de complexele din Antalya, nu le mai putem denumi "statiune", ci "resort".

In general, un resort ofera clientului toate formele de petrecere a timpului liber si are ca scop sa-l determine pe turist sa ramana cat mai mult timp inauntru. De obicei, resorturile ofera servicii all inclusive, insa nu e obligatoriu.

Ce inseamna si cum a aparut "all-inclusive"?

Un complex all-inclusive reprezinta o statiune de vacanta, care include un minim de trei mese pe zi, bauturi racoritoare, bauturi alcoolice, cele mai multe gratuitati si, eventual, alte servicii in pret, precum transferuri, animatie pentru copii si adulti etc. Multe ofera, de asemenea, sporturi si alte activitati incluse in pret. De obicei, sunt contra cost servicii personalizate gen spa, bauturi vechi sau de marca internationala, excursii, sporturi precum para-sailing, mini-croaziere etc.

Structurile de cazare all inclusive sunt adesea situate in regiuni mai calde. Modelul allinclusive isi are originile in statiunile Club Med, care au fost fondate de catre belgianul

Blitz Gerard Belgian, in anii '50. "Club Med" a inceput intr-un mod socialist, tip "nonprofit". Primul resort "Club Med" a fost deschis in Mallorca, Spania.

Unele statiuni all-inclusive sunt concepute pentru interese specifice de vacanta. De exemplu, anumite statiuni sunt dedicate adultilor, in timp ce unele proprietati mai specializate accepta doar cupluri. Alte resorturi all-inclusive sunt orientate spre familii, cu facilitati precum centre de ambarcatiuni, camere de jocuri si parcuri de distractii sau water-park-uri. Statiunile inclusive sunt, de asemenea, locatii foarte populare pentru nunti.

In 1976, a fost randul Jamaicai sa inaugureze primul complex all-inclusive, in Negril. Fondatorul acestui complex, John Issa, este un pionier al turismului jamaican, iar guvernul l-a rasplatit dedicandu-i o serie de timbre. Dar cum a aparut conceptul modern de "all inclusive"? Primele "all inclusive" pentru turismul de masa au fost hotelurile "Magic Life", din Turcia, in 1990.

Proprietarul acestui lant a lucrat in diferite companii hoteliere din lume si intr-un final a hotarat ca, dupa experienta acumulata, sa-si creeze propriul grup. Solicitarea a venit mai ales din partea marilor touroperatori germani si britanici. In alte tari precum Spania, Grecia si Portugalia, sistemul "all inclusive" de-abia incepea, de asemenea, sa apara, dar asta dupa primul "Magic Life". Conceptul a inceput sa prinda si din ce in ce mai multi turisti - in special germani, scandinavi si britanici - solicitau aceste tipuri de hoteluri. Asa ca din ce in ce mai multe unitati de cazare au trecut de la sistemele "half board" sau "full board" la "all inclusive".

In scurt timp, au mai intrat pe harta "all inclusive" hoteluri si resorturi din Tunisia, Egipt, Thailanda, Mexic, Bulgaria etc. Primul all inclusive din Romania a fost hotelul "Tismana", din Jupiter, care a implementat aceste servicii la mijlocul anilor '90, la cererea touroperatorilor germane. La ora actuala, pe litoralul romanesc avem pana in 15 hoteluri all-inclusive, de la 3 la 5 stele. Printre ele, mentionam Best Western Savoy din Mamaia (4 stele), Mercur-Minerva -Family Club din Mamaia (3 stele), Europa din Eforie Nord (4 stele) si Saturn din Saturn (5 stele).

Pentru destinatii mai indepartate, gen Turcia, Grecia sau Spania, touroperatorii au introdus pachete cu zboruri charter cu avionul, incluse in pret. In general, agentiile de turism obtin preturi mult mai bune pentru resorturile all-inclusive decat daca ati apela pe cont propriu, tinand cont ca aduc acolo serii de turisti.

Printre personalitatile care au beneficiat de servicii all-inclusive se numara Bill si Melinda Gates, care si-au petrecut luna de miere, in 1994, la Wakaya Club, in Fiji.

Primele hoteluri tip "all inclusive" ofereau in pret cele trei mese pe zi, ceva snacksuri intre ele precum si bauturi locale. In timp, sistemul a devenit mai sofisticat, unele resorturi adoptand sisteme tip "ultra all inclusive", "maxi all inclusive", "elegance all inclusive", "high all inclusive". Au schimbat numele, dar si oferta si produsele. Unele hoteluri au inceput sa includa in oferta si bauturi de import, cu exceptia celor speciale, mai vechi de 15 ani, de exemplu, cum ar fi unele sorturi de vin, sampanie sau whisky.

Anumite facilitati nu au fost incluse in pret, precum cele de spa, tratamente, masaje etc. Motivul e simplu: e vorba de munca unor oameni care depun efort liniar si trebuie platiti ca atare.

Avantaje si dezavantaje

Resorturile si serviciile all-inclusive in general sunt indicate familiilor cu copii (care au de obicei cheltuieli mai mari si libertate de miscare mai redusa), dar si cuplurilor care doresc liniste si sa se odihneasca intr-un singur loc.

Cei care doresc sa calatoreasca, sa viziteze, si practic aleg hotelul doar pentru innoptare, fireste ca pot opta pentru cazare cu mic dejun sau demipensiune. Uneori, complexele all-inclusive sunt preferate si de turistii care aleg alta tara si au reticenta de a vorbi in alta limba.

Pe de alta parte, din cadrul unui resort pot fi organizate excursii in regiune mult mai eficient. Oferim exemplul litoralului romanesc. Daca am avea mai multe resort-uri, cu siguranta ca o parte din turistii lor nu s-ar multumi sa ramana acolo o saptamana ci ar alege si excursii optionale. De exemplu, vizitarea municipiului Constanta, cu spectacol la Delfinariu, vizitarea cetatii Histria, degustare de vinuri la Murfatlar, vizita in Delta Dunarii etc.

Sunt convins ca majoritatea turistilor romani care merg pe litoral nu se avanta in afara statiunii prea mult, chiar daca sunt cazati la un hotel cu bed & breakfast. Un resort le poate organiza mai eficient timpul si - paradoxal - le poate schimba comportamentul.

Avantajele resort-ului ar fi, in concluzie, acelea ca sunt ideale pentru familii, atrag mai multi turisti straini si pot contribui la organizarea mai eficienta a timpului turistului (animatie, excursii etc.). Ca dezavantaj ar fi acela ca te limiteaza, in cea mai mare parte a timpului, la a sta intr-un spatiu ingradit. Nu degeaba, mai in gluma, mai in serios, adversarii lor le denumesc "tarcuri de lux".

Totusi, resortul inseamna si organizare si coerenta. Un exemplu il constituie statiunea Albena, care este unica statiune din aceasta parte a Europei, cu management unic.

Deci o statiune - resort, cu bariera la intrare si o organizare foarte buna. Mai explicit, toate cele 43 de hoteluri, restaurantele, terenurile de sport, cluburile, apartin societatii Albena. Aceasta inseamna comunicare si coerenta! De multe ori, mass-media romana a facut eroarea de a compara Albena cu Mamaia. Desi cele doua statiuni nu au nimic in comun, in afara notorietatii si a plajelor late si de calitate. Corespondentul statiunii Mamaia ar fi, in Bulgaria, Nisipurile de aur - o statiune dedicata tinerilor, cu multe cluburi, terase si multa distractie. Albena este o statiune ceva mai linistita, dedicata familiilor, cuplurilor dar si evenimentelor, in special in extrasezon (sportive, congrese etc.). Litoralul romanesc ar fi putut avea propria Albena daca statul roman ar fi avut o mult mai mare atentie si grija fata de Neptun-Olimp sau Venus. Statiuni ceva mai mici, cochete, cu multa verdeata, asa cum este si Albena.

Oare cum ar fi aratat litoralul nostru daca Neptun-Olimp se privatiza "la pachet", fiind detinuta de o singura societate pe actiuni? Sau daca vestitul si lasatul in paragina complex Amfiteatru - Belvedere, din Olimp, devenea un family-resort? O fi fost rau, o fi fost bine?

Autor: Traian Badulescu, consultant in turism, managing partner markete.ro

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#editorial Traian Badulescu, #resort litoral, #ce inseamna resort , #Turism in Romania