Fiscalitatea este doar o componenta a problematicii competitivitatii in turism

Joi, 06 Iunie 2013, ora 13:25
1580 citiri
Fiscalitatea este doar o componenta a problematicii competitivitatii in turism

Impozitul forfetar este doar o componenta a problemei fiscalitatii, iar fiscalitatea este doar o componenta a problematicii competitivitatii turismului, a spus, joi, Mirela Matichescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, intr-o conferinta de specialitate.

"Despre turism se vorbeste inca la modul romantic. E bine sa abordam probleme punctuale si sa identificam posibile solutii. Toate masurile trebuie luate dupa o analiza atenta a pietei. Este greu sa faci o radiografie a turismului romanesc la ora actuala. Cert este ca vom dezvolta proiecte multianuale in parteneriat cu administratiile locale. Doresc promovarea turismului intern prin produse competitive. In acest sens, vreau sa intaresc colaborarea cu patronatele din turism", a precizat Mirela Matichescu.

In cadrul conferintei de fiscalitatea in turism, organizata de ANAT impreuna cu Deloitte, reprezentantii industriei de turism au discutat o serie de propuneri de facilitati fiscale specifice. Tichetele de vacanta, acordate conform Ordonantei din 2009, prima de incoming si o cota unica de TVA pentru pachetele turistice au fost principalele propuneri dezbatute cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice.

"Dorim ca legea tichetelor de vacanta sa revina la forma din 2009 cu stimulentele fiscale respective. Refuz personal sa cred ca se poate face evaziune fiscala cu aceste bilete. Mai mult, acordarea tichetelor de vacanta, in cuantum de 3.600 de lei/angajat/an, numai pentru turismul din Romania va atrage turistii sa ramana in tara si astfel sa dezvoltam exact sectoarele balneoclimaterice si montan", a spus Alin Burcea, prim-vicepresedinte al ANAT.

Conform datelor ANAT, in prezent, exista circa 20 de agentii care fac incoming in Romania. Un bonus acordat printr-o prima de incoming poate stimula agentiile sa investeasca mai mult in aducerea de turisti straini.

"Exportul in turism este cel mai important export pentru ca de fapt exportam mare, soare, peisaje. Pentru aceasta avem nevoie de stimulente. Intr-o prima faza am discutat cu Ministerul Finantelor Publice ca pentru strainii adusi si cazati intr-un hotel de doua stele, de exemplu, agentia sa beneficieze de doua euro pe innoptare, bani ce vor fi scazuti din impozitul pe profit", a precizat Alin Burcea.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#fiscalitate turism, #competitivitate turism, #taxe turism Romania , #Turism in Romania