Grapini: Turismul din zona Dunarii are un potential mare de dezvoltare

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 12:53
1685 citiri
Grapini: Turismul din zona Dunarii are un potential mare de dezvoltare
Ministrul delegat pentru IMM, Mediu de afaceri și Turism, Maria Grapini

Turismul in zona Dunarii poate fi dezvoltat atat prin parteneriate public-private, cat si prin accesarea de fonduri europene, a afirmat, miercuri, ministrul delegat pentru IMM, Mediu de afaceri si Turism, Maria Grapini, intr-o conferinta de specialitate.

"Industria turismului poate profita foarte mult de pe urma Dunarii, Romania avand de-a lungul celor 1.000 de kilometri ai fluviului 13 porturi fluviale si trei fluvial maritime. Din pacate, aceste porturi sunt nevalorificate, pana in prezent. Potentialul turistic incredibil al Dunarii este insuficient fructificat. Dezvoltarea turismului in aceasta zona va duce si la dezvoltarea activitatii IMM-urilor, atat prin actiuni directe, cat si conexe", a precizat Maria Grapini.

Autoritatea Nationala pentru Turism, impreuna cu Comisia de Turism a Dunarii - Die Donau, au organizat, miercuri, cea de-a IV-a editie a Conferintei Internationale de Turism a Dunarii.

Comisia de Turism a Dunarii - Die Donau reuneste camere de comert, tur-operatori, autoritati portuare, companii de transport pe apa din tari riverane precum Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Romania si Serbia.

"In prezent, opereaza croaziere pe Dunare 160 de nave, comparativ cu 1992, cand numarul acestora era doar de 13. Mai mult, din anul 2014, se vor lansa inca 15 nave noi de croaziera pe Dunare. Aproximativ 150.000 de turisti au ales in anul 2013 sa participe la croaziere pe Dunare, dar nu toti au ajuns pana in porturile romanesti, Tulcea sau Constanta. Problema acordarii vizelor pentru turistii aflati in croaziera ingreuneaza mult accesul acestora pe teritoriul Romaniei. China, America Latina, SUA sunt principalele zone potential emitatoare de turisti pentru croazierele pe Dunare", a aratat directorul pentru politici si promovare in cadrul Strategiei Dunarii, Emanuel Cernat.

Conferinta este un bun prilej pentru realizarea unui schimb util de informatii atat in ceea ce priveste navigatia turistica pe Dunare, cat si referitor la o serie de aspecte concrete legate de industria turistica.

"Turismul este pe locul trei in volumul global al economiei, dupa energie si industria automotive. Un miliard de calatori au fost inregistrati in anul 2012, iar dintre acestia 50% erau turisti europeni. De aceea, Dunarea este, pe langa o resursa economica pe care tarile riverane doresc sa o foloseasca, si un liant intre oameni si culturi. Este important sa identificam cum sa crestem navigabilitatea pe Dunare fara a-i provoca neplaceri din punct de vedere al protectiei mediului", a spus si presedintele Comisiei de Turism a Dunarii, Gerhard Skoff, prezent la conferinta.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#turism Dunare, #ministru turism, #Dunare fonduri europene , #Turism in Romania