Hellvig sustine turismul ecologic: Nu vrem dezvoltari necontrolate in Delta

Sambata, 30 Iunie 2012, ora 15:31
1927 citiri
Hellvig sustine turismul ecologic: Nu vrem dezvoltari necontrolate in Delta

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, a anuntat, vineri seara, ca la nivelul institutiei pe care o conduce, se lucreaza la un proiect de lege care sa reglementeze modalitatea de a face turism in jurul Dunarii si in Delta Dunarii.

"La nivelul MDRT se lucreaza la un proiect de lege care sa reglementeze modalitatea de a face turism in jurul Dunarii si in Delta Dunarii, pentru ca vreau sa reglementam aceasta situatie. Nu vrem sa ajungem la dezvoltari necontrolate cu precadere in Delta Dunarii si cred ca este responsabilitatea noastra sa facem in asa fel incat ceea ce inseamna Dunarea sa beneficieze de un program special si de o lege speciala", a spus Hellvig, la masa rotunda "Dunarea: Rinul Europei Centrale si de Est sau Coridorul Verde al Europei?", organizata cu prilejul Zilei Internationale a Dunarii.

In opinia ministrului Dezvoltarii, turismul reprezinta resursa cea mai ecologica de dezvoltare economica a unei natiuni.

"Nu privesc turismul doar din perspectiva lucrurilor simple de care ne bucuram fiecare dintre noi, ci privesc din perspectiva beneficiului pe care poate sa il aiba pentru economia nationala, pentru dezvoltarea economica a unei natiuni. Turismul, din pacate, in Romania, a fost in ultimii 20 de ani inventat si reinventrat, uitandu-se de fiecare data ca nu trebuie sa faci nimic altceva decat sa promovezi ceea ce ai", a precizat acesta.

Hellvig: prioritar trebuie sa fie turismul de nisa, respectiv turismul ecologic

De asemenea, seful de la Dezvoltare a atras atentia ca programele finantate de minister trebuie sa aiba in vedere dezvoltarea infrastructurii comunitare, luandu-se in considerare accesul dificil in localitatile din zona Dunarii si Delta.

"La nivel de dezvoltare, probabil ca stiti cat de greu se face accesul in comunitatile locale aflate in jurul Dunarii si catre Delta Dunarii. Programele care trebuie sa fie finantate de MDRT trebuie sa aiba ca si componenta dezvoltarea infrastructurii comunitare, pentru ca oamenii, pe de o parte, trebuie sa aiba acces la interconectari, sa aiba libertate de circulatie si, mai mult de atat, sa poata dezvolta business-uri si afaceri care sa beneficieze de standarde din secolul XXI", a aratat ministrul.

Hellvig i-a indemnat atat pe reprezentantii societatii civile, cat si pe reprezentantii comunitatilor locale, sa apeleze la fondurile europene pentru implementarea proiectelor lor, subliniind ca se lucreaza la descentralizarea si simplificarea procedurilor pentru absorbtia banilor de la Uniunea Europeana.

"La nivel de finantari, incurajez pe toata lumea - e adevarat ca procesul a fost greoi - lucram la descentralizarea si simplificarea procedurilor pentru absorbtia fondurilor europene si va spun ca tine doar de noi, daca aveti proiecte atat de la societatea civila, cat si de la nivel guvernamental, ca proiectele sa fie finantate de la UE. Bani sunt, tine doar de noi sa avem determinare", a subliniat el.

De asemenea, ministrul Dezvoltarii a mai spus ca specialistii MDRT lucreaza si la o strategie pentru dezvoltarea Dunarii, care se doreste a fi elaborata in parteneriat cu societatea civila.

"La nivelul MDRT se lucreaza la o strategie pentru dezvoltarea Dunarii, la o strategie coerenta, o strategie pe care vrem sa o facem cu dezbatere publica, sa o elaboram in parteneriat cu societatea civila, cu organisme care sunt implicate si pot fi implicate in dezvoltare a aceea ce inseamna dezvoltarea regionala a Dunarii. Dunarea e o problema care, poate, ar trebui tratata dintr-o perspectiva foarte simpla, a bunului simt. A te raporta la Dunare inseamna a te raporta la ceva important: astazi traiesc foarte multi oameni in zona Dunarii - dvs spuneati 85 de milioane, eu stiu de 81 de milioane de oameni. Am avut aceasta sansa data sa ne nastem in zona Dunarii si, din pacate, trebuie sa o recunoastem, cel putin noi, romanii, ca nu am stiut ce sa facem cu acest dar", a spus ministrul Dezvoltarii si Turismului.

"Daca Germania si Austria beneficiaza din plin de faptul ca sunt riverane Dunarii, Romania a ratat zi de zi, an de an, obiective strategice legate de Dunare. Cred ca pentru noi, in perioada urmatoare, Dunarea trebuie sa devina un obiectiv strategic national. Avem un instrument la dispozitie de dezvoltare, care este Dunarea, si, din pacate, am facut foarte putin pentru a valorifica aceasta resursa naturala", a atras atentia Eduard Hellvig.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, si ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, au semnat, vineri seara, contractul de finantare pentru "Proiectul romano-bulgar de cooperare in zona comuna de granita a Dunarii: Danube Water".

"Proiectul romano-bulgar de cooperare in zona comuna de granita a Dunarii: Danube Water" este derulat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007 - 2013, Axa Prioritara 2 "Utilizarea durabila si protectia resurselor naturale si a mediului si promovarea unui management eficient al riscului in regiunea transfrontaliera".

Proiectul are ca scop modernizarea si dezvoltarea programului integrat de masuratori calitative si cantitative pe sectorul comun al fluviului Dunarea, de catre Romania si Bulgaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#Hellvig turism Delta Dunarii, #dezvoltare turism Delta Dunarii, #turism ecologic Delta , #Turism in Romania