Hotelierii dau vina pe fiscalitate: Nu ne permitem turisti straini pretentiosi!

Vineri, 23 Martie 2012, ora 09:50
2058 citiri
Hotelierii dau vina pe fiscalitate: Nu ne permitem turisti straini pretentiosi!

Fiscalitatea ridicata este de vina pentru reticenta hotelierilor in ceea ce priveste turistii straini, care nu isi permit sa le ofere conditiile si tarifele pe care le gasesc in tarile vecine, precum Bulgaria.

In schimb, turistii romanii sunt profitabili pentru ca accepta sa plateasca tarife fabuloase pentru servicii mediocre.

"Toti hotelierii de pe litoralul nostru prefera turistii romani, pentru ca sunt cheltuitori si nepretentiosi. Prezenta strainilor in hoteluri ar pune probleme suplimentare, ar fi nevoie de personal mai bine pregatit, care sa vorbeasca limbi straine, deci mai bine platit, si ar fi nevoie de tarife mai mici cu cel putin cu 30%", a spus Corina Martin.

Turistii straini, in special cei germani, au experienta concediilor in Bulgaria, tara care ofera tarife mai mici si mult mai multe facilitati.

"Germanul, odata ce a fost in Bulgaria, pentru ca a platit un tarif foarte mic, dar a obtinut servicii mai bogate (restaurante, piscine, cluburi, sistem all inclusive), pretind si in Romania mai mult, mai ales ca tariful este mai mare", a spus Corina Matei.

Pe de alta parte hotelierii din tara noastra sunt obisnuiti cu turistii romani, care accepta conditii mediocre si sunt dispusi sa cheltuiasca sume mari de bani.

"Romanii cheltuiesc aproape dublu decat turistii straini, astfel ca hotelierii castiga de doua ori mai mult de la romani decat de la straini. Nemtii care vin in Romania sunt de varsta a treia, in general, si sunt foarte calculati, pentru ca traiesc din pensie", a adaugat Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Romanii, printre cei mai iubiti turisti

De altfel, generozitatea romanilor este recunoscuta la nivel international. Le place sa mearga la taverne, chiar daca au cumparat un pachet de tip all inclusive, opteaza intr-o proportie mai mare decat alti turisti pentru hoteluri de 4-5 stele si sunt mai tineri decat media de varsta a celorlati vizitatori straini.

"Romanii sunt printre cei mai cheltuitori turisti straini din Grecia, depasindu-i de exemplu pe germani, englezi si olandezi. De exemplu, un englez cheltuie pe zi 5-10 euro, in timp ce un roman scoate din buzunare 80-100 de euro pe zi, in afara de cheltuielile cu pachetul de servicii turistice", a declarat pentru Gandul Roxana Birau, asistent manager in cadrul Biroului din Romania al Organizatiei Nationale de Turism a Greciei.

Cu toate acestea, fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, avertizeaza ca atitudinea hotelierilor ar putea aduce deservicii turismului romanesc pe termen lung:

"Turismul romanesc trebuie sa se bata pentru a aduce turisti straini si a-si mari astfel sansele in competitia internationala. O tara care nu reuseste sa atraga interesul tur operatorilor mari precum TUI, Thomas Cook - Neckermann si ITS nu exista pe harta destinatiilor turistice mondiale. Izolandu-ne prin acest fel de atitudine de-a dreptul paguboasa de competitorii nostri, vom impartasi soarta singurelor trei tari care nu atrag turisti straini: Coreea de Nord, Iran si Siria".

Fiscalitatea ridicata este de vina

Pe de alta parte, hotelierii denunta fiscalitatea ridicata care nu le permite sa vina cu oferte competitive pentru turistii straini.

"TVA este cel mai mare din regiune, impozitele si taxele de trei ori mai mari ca in Bulgaria, iar legislatia nu favorizeaza sosirile de turisti straini", a afirmat Corina Matei.

Presedintele ANAT sustine ca hotelierii romani nu isi permit sa modernizeze unitatile pentru a le oferi conditiile necesare turistilor straini, din cauza conditiilor economice:

"In timp de criza am fost fortati sa scoatem acele oferte speciale cu tarife foarte mici, care inseamna limita supravietuirii. Nici nu se poate pune problema de profit, nu castigam atat de bine din turism ca sa ne permitem sa facem investitii de modernizare".

O masura care i-ar ajuta pe hotelieri sa faca fata exigentelor internationale este scutirea de TVA la incoming (n.r. - aducerea turistilor straini in Romania). O astfel de masura ar duce la scaderea tarifelor si la cresterea numarului de turisti.

Un numar de sapte milioane de sosiri au fost inregistrate in structurile de primire turistica in anul 2011, in crestere cu 16% fata de cel din 2010, potrivit Institutului National de Statistica.

Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat anul trecut 78,4% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 21,6% , ponderi apropiate de cele din 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#hotelieri turisti straini, #fiscalitate ridicata hotelieri, #hotelieri turisti romani, #taxe hotelieri, #servicii all inclusive Romania , #Turism in Romania