In turism nu mai e loc de magie: Dupa investitii de 10 mld. de euro putem rosti competitivitate

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 12:21
2586 citiri
In turism nu mai e loc de magie: Dupa investitii de 10 mld. de euro putem rosti competitivitate
Baile Tusnad. Sursa foto: destinatiieuropene.ro

Turismul romanesc are nevoie de investitii de 10 miliarde de euro pentru a fi competitiv, a declarat, pentru Business24, Dan Matei Agathon, Presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).

Declaratia vine ca o reactie la propunerile Ministrului Turismului, Maria Grapini, care a prezentat prioritatile pentru anul acesta: turismul cultural, balnear si exploatarea resurselor minerale.

Propuneri corecte in principiu, apreciaza Agathon, insa fara investitii substantiale, statul roman nu poate intra pe harta destinatiilor turistice importante ale lumii. Parerea lui Agathon este impartasita si de consultantul in turism, Traian Badulescu, in opinia caruia Romania are foarte multe obiective turistice unice pe mapamond, dar necunoscute, din lipsa unei promovari eficiente.

"Este exclus sa ne gandim ca intr-un timp scurt vom avea un astfel de capital, dar banii pe care ii avem trebuie investiti in functie de o strategie. Daca faci o prioritizare a investitiilor si spui ca 2013 este anul turismului balnear, cultural si al exploatarii resurselor naturale, este foarte bine, dar turismul de pe litoral trebuie promovat extrem de puternic. Romania are 44% din totalul unitatilor de cazare aici. Inima turismului romanesc este litoralul", precizeaza Agathon, pentru Business24.

Maria Grapini: Turismul balnear si cultural, prioritati pentru 2013

Reprezentantul patronatelor in turism considera ca trebuie investit in primul rand in zonele unde se inregistreaza cel mai mare numar de turisti. "Prioritatile ar trebui sa fie turismul pe litoral, montan si balnear", adauga Agathon, recunoscand ca infrastructura deficitara a ramas o problema, in cazul statiunilor turistice balneare. "Banii trebuie investiti in infrastructura dar si in baza tehnico-medicala", puncteaza presedintele FPSI.

Absorbtia fondurilor europene reprezinta o solutie pentru atragerea investitiilor, mai spune acesta, care atrage atentia ca banii nu ar trebui lasati la indemana unor functionari obscuri, ci "pe mana unor tineri, platiti cu 20.000 de euro pe luna".

Consultantul in turism Traian Badulescu este de acord cu investitia in turismul balnear si cultural, precizand ca sunt nevoie de cel putin doua-trei miliarde de euro in cazul primului tip de turism. "Romania detine o treime din resursele de ape minerale ale Europei si are potentialul sa depaseasca Ungaria, in ceea ce priveste turismul de tip SPA", spune Badulescu, pentru Business24.

Turismul cultural si cel balnear, magnet pentru straini

Daca pe litoralul romanesc vin mai multi turisti romani, strainii sunt atrasi in special de turismul cultural si balnear, deci propunerea ministrului Grapini de a investi mai mult in aceste doua sectoare este binevenita, mai spune Badulescu. Cu atat mai mult cu cat in tara exista obiective turistice si destinatii extrem de interesante, care nu sunt promovate suficient de bine, desi ar putea contribui semnificativ la incasarile din turism.

"Promovam foarte bine cetatile sasesti, dar nu amintim de cele dacice. Avem sate si comune tataresti in Dobrogea sau un sat italian, cu mesteri care cioplesc in marmura", exemplifica Badulescu. Acesta spune ca Romania are diversitate, acest lucru ar trebui mult mai bine exploatat, pentru ca ar genera venituri la buget.

"De exemplu, in Ungaria la Lacul Balaton hotelurile sunt deschise si in extrasezon, mai exact in intervalul septembrie-aprilie, pentru companiile care organizeaza diferite evenimente si traininguri", spune consultantul.

Cel putin la fel de profitabile ar putea fi si exploatarea turistica a nordului Olteniei, a interiorului Dobrogei sau a Dunarii. De asemenea, trebuie fonduri pentru statiuni balneare precum Vatra Dornei, Baile Felix, Govora, Olanesti, Calimanesti sau Caciulata.

"In interiorul Doborgei exista mai multe obiective turistice, de la Pestera Sfantului Andrei pana la cetati turcesti si lipovesti. De asemenea trebuie promovata si sunt necesare investitii mari in Dunare, in conditiile in care pe teritoriul Romaniei se afla 1000 de kilometri, cea mai mare parte a fluviului", mai spune Badulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#investitii turism balnear, #turism romania, #atractii turistice Romania , #Turism in Romania