Litoralul, cea mai cautata destinatie de romani in 2011

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 21:25
1481 citiri
Litoralul, cea mai cautata destinatie de romani in 2011

Litoralul a fost si in 2011 cea mai ceruta destinatie a turistilor romani, insa perioada sejurului s-a scurtat pe fondul austeritatii impuse de situatia economica a Romaniei, potrivit unei retrospective a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

"Weekend-urile din varf de sezon (20 iulie - 20 august) au beneficiat de grad de ocupare de 100%, dar in timpul saptamanii statiunile au fost pline numai in proportie de mai putin de 50%. Pe intregul sezon, ca medie, hotelurile de la Marea Neagra au fost ocupate in proportie de aproximativ 50%-60%, incasarile rezultate fiind insuficiente pentru ca hotelierii sa imbunatateasca infrastructura hoteliera si sa reziste si in perioadele de extra-sezon", se precizeaza in comunicatul ANAT.

Potrivit sursei citate, peste 60% din turistii care au ales destinatii romanesti au cumparat ofertele speciale precum cele din campania "Vacanta in tara mea" sau din programele "Inscrieri timpurii" sau "Zile gratuite de vacanta".

De asemenea, au existat destinatii interne care au avut o crestere importanta, precum Delta Dunarii iar turismul de incoming (sosirile de turisti straini), desi inca aflat la valori mici, a avut cresteri sensibile. Pe de alta parte, vacantele de tip sejur pe Litoral au scazut in medie cu 15-20%, in timp ce achizitionarea pachetelor balneare s-a bucurat de o usoara crestere.

Piata de corporate travel a inregistrat o crestere, pe fondul unui management financiar al marilor corporatii, care s-au repliat la noile conditii de criza.

In 2011 a crescut importanta social-media si a on-line-lui ca si canal de distributie, multi dintre membrii ANAT facand investitii substantiale in platforme online.

Romania a atras cu 12,6% mai multi turisti straini in primele noua luni ale anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut

Potrivit ANAT, chiar daca, in primele noua luni ale anului Romania a atras cu 12,6% mai multi turisti straini fata de anul trecut, tara nu a atins gradul de atractivitate scontat pentru turistii straini. 'Statisticile arata ca ponderea turistilor straini in totalul turistilor care viziteaza Romania este cea mai mica din intreaga comunitate europeana', se mai arata in comunicatul citat.

Cei mai multi turisti straini in Romania au provenit din Germania, Italia si Franta, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Preferintele turistilor straini care au circulat in Romania prin intermediul agentiilor de turism in anul 2011 s-au indreptat catre circuite culturale , turismul balnear, Delta Dunarii, croazierele la Marea Neagra, turismul tip city break si litoralul.

Delta Dunarii, mai multi turisti cu 45,2% fata de 2010

In Delta Dunarii, anul acesta s-a inregistrat un plus de 45,2% fata de 2010, Germania, Italia, Franta si Ungaria fiind tarile ale caror turisti manifesta cel mai mare interes pentru aceasta destinatie.

Pentru croazierele la Marea Neagra care au atras, in special, turisti din Germania, Austria si SUA, 2011 a adus cu 20% mai multi straini fata de 2010.

In turismul tip city break, Bucurestiul este preferat indeosebi de tineri datorita unor spectacole si evenimente de anvergura organizate in anul 2011.

"Este un produs mai putin solicitat, din cauza preturilor foarte mari ale pachetelor de city-break-romanesti raportat la cele europene", precizeaza ANAT.

In ceea ce priveste litoralul, majoritatea turistilor provin din Germania, Franta, Italia, Ucraina, Rusia, Belarus si Republica Moldova. ANAT mentioneaza, insa, ca litoralul bulgaresc constituie pentru straini o alternativa pentru riviera romaneasca.

In 2011, preferinta romanilor s-a indreptat spre turism exotic

"Anul 2011 a avut un trend ascendent pentru sejururile externe, pentru care pana la acest moment putem sa estimam cresteri de 25 - 30% fata de 2010. Pe primele locuri ca si in anii precedenti au ramas Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania", se mentioneaza in comunicatul ANAT.

Ca element de noutate, turistii au fost interesati de destinatii exotice precum Republica Dominicana, Maldive, Jamaica sau Dubai, obtinute la jumatate de pret, sub conditia sa fie achizitionate cu mult timp inainte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#turism litoral, #turisti 2011, #preferinte turisti romani 2011, #litoral Romania 2011 , #Turism in Romania