Litoralul in pericol: disputele politice ne pot scoate de pe harta turismului mondial

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 12:39
2050 citiri
Litoralul in pericol: disputele politice ne pot scoate de pe harta turismului mondial

Disputele politice pot inlatura investitorii de pe litoralul romanesc. Reprezentantii Asociatiei Litoral Delta-Dunarii considera ca litoralul ar putea disparea de pe harta turismului mondial in urmatorii 5 ani, daca autoritatile neglijeaza in continuare situatia, informeaza Mediafax.

Operatorii de la Marea Neagra acuza dezinteresul guvernelor pentru adoptarea unor proiecte specifice litoralului in ceea ce priveste legislatia muncii, acordarea de ajutor de somaj personalului sezonier care, nemaifiind motivat, pleaca sa lucreze in alte tari, si acordarea unor facilitati fiscale pentru investitori.

"20 de ani de nepasare inseamna distrugerea turismului romanesc. Inca 5 sau 10 ani de dispute politice ne sterg de pe harta turismului mondial definitiv. (...)

Investitorii privati care au riscat plasandu-si investitiile pe litoral, ca si cei putini care au investit in Delta Dunarii, au nevoie de sustinerea statului si de o strategie guvernamentala prioritara, care sa fie elaborata in stransa colaborare cu autoritatile locale si cu mediul patronal local.

O parte din taxele si impozitele pe care le platesc operatorii privati trebuie sa se intoarca in investitii si in promovare a destinatiei turistice in care ei activeaza", spun reprezentantii asociatiei Litoral-Delta Dunarii.

Acestia cred ca situatia in care se afla litoralul romanesc este cauzata de dezinteresul statului fata de degradarea statiunilor Eforie Nord, Eforie Sud si Techirghiol, care detin un urias potential balneoclimatic.

Totodata, caderea malurilor in statiunea Eforie Nord este consecinta directa a neintretinerii de-a lungul timpului.

"In ceea ce priveste sudul Litoralului, este inadmisibil sa asteptam ca un oras ce detine un buget local care provine de la doar 40.000 de locuitori, sa relanseze si sa intretina sase statiuni de interes national.

De aceea, solicitam crearea imediata a unui comandament strategic, la nivelul asociatiei, impreuna cu reprezentantii MDRT si ai celorlalte ministere cu putere decizionala asupra activitatii noastre, pentru a construi impreuna o strategie, si nu pentru a asista neputiniciosi la distrugerea finala a imaginii acestei regiuni turistice a Romaniei", se mai arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, o alta greseala este schimbarea regimului de administrare a plajelor, in plin sezon, in anul 2006, de catre autoritatile publice centrale.

"De atunci, plajele sunt in administrarea unei directii a Ministerului Mediului, si nu a Consiliului Judetean, asa cum este normal, ceea ce ne impiedica sa realizam o strategie comuna impreuna cu autoritatile locale si cu hotelierii. In fiecare an, deschiderea sezonului la 1 mai se face cu plaje neamenajate, desi hotelierii sunt amendati daca nu isi deshid unitatile de cazare", se mai arata in comunicat.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#deschidere sezon, #disparitie litoral romanesc, #distrugere turism , #Turism in Romania