MDRT: Ar trebui sa existe facilitati pentru agentiile romanesti care aduc turisti straini

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 20:41
1867 citiri
MDRT: Ar trebui sa existe facilitati pentru agentiile romanesti care aduc turisti straini

Agentiile care aduc in Romania turisti straini ar trebui sa beneficieze de facilitati, cum ar fi TVA redus la 9% sau o "prima de incoming" de cativa euro pe noaptea de cazare pentru fiecare turist adus, a declarat Cristian Barhalescu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

"Industria turistica solicita de ani de zile facilitati fiscale, in sensul recunoasterii calitatii de export a produselor turistice vandute in strainatate. Aici trebuie reglementat, pentru ca se adauga TVA la aceste servicii, un TVA mare, care in momentul de fata este la un nivel superior celui practicat pe pietele concurente, precum Bulgaria, Ungaria, Croatia, Grecia sau Muntenegru", a spus Barhalescu.

Ce vor turoperatorii care aduc turisti straini in tara

El a afirmat ca turoperatorii care fac incoming (aduc turisti straini in tara) cer o reducere a TVA de la 24% la 9%, asa cum se intampla la cazarea cu mic dejun in hoteluri.

O alta soulutie propusa de agentii este acordarea unei prime de incoming sau de promovare pentru fiecare turist strain adus. Sumele ar putea fi diferite in functie de numarul de stele al hotelului la care se cazeaza turistul si ar putea varia, potrivit lui Barhalescu, intre unu si cinci euro pe turist pe noapte.

Comparatie intre hotelurile din Romania si cele din Europa in ceea ce priveste gradul de ocupare

Hotelurile din Romania sunt pe penultimul loc in Europa dupa gradul de ocupare in timpul verii si detine detasat ultima pozitie in clasamentul privind ponderea strainilor in totalul turistilor, cauzele fiind fluxul slab de turisti de afaceri, imaginea externa proasta, tarifele mari si evaziunea.

Potrivit datelor Eurostat, in perioada iunie - septembrie a anului trecut, gradul de ocupare al unitatilor de cazare din Romania a fost de 32,9%, iar singura tara europeana care sta mai prost la acest capitol este Lituania, cu 31,6%.

Hotelurile din Bulgaria au fost pline in proportie de 45,7%, iar cele din Ungaria au avut un grad de ocupare de 40%. Cel mai bine stau Cipru si Croatia, ale caror hoteluri au fost ocupate in proportie de 81,6%, respectiv 80%.

Cu o rata de 14,7% a nerezidentilor in totalul turistilor, Romania ocupa detasat ultimul loc in Europa. Penultima pozitie este ocupata de Germania, cu 21,3%, inaintea careia se situeaza Suedia, cu 27,2%.

Statistica romaneasca arata ca anul trecut Romania a avut sapte milioane de turisti (sosiri in hoteluri), din care 78,4% (aproape 5,5 milioane) romani, si 21,6% (1,5 milioane) turisti straini, ponderi apropiate de cele din anul 2010. Chiar daca ambele categorii au inregistrat cresteri anul trecut, nivelul este atat de scazut incat cifrele nu le provoaca bucurii decat celor care vor sa le exploateze politic.

Sosirile si innoptarile in unitatile turistice de cazare au crescut cu 12,5%, respectiv 12% in luna iulie, comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, anunta Institutul National de Statistica.

Sosirile in hoteluri detin in luna iulie 2012 o pondere de 73,5% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in crestere cu 10,8% fata de luna iulie 2011.

Statiunea Mamaia: Investitii de 50 de milioane de euro in hoteluri de lux

Achizitie pe piata hotelurilor de lux din din Moscova

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#faciliti fiscale turoperatori Romania, #cerinte turoperatori Romania, #turisti straini romania, #grad ocupare hoteluri Romania, #TVA turoperatori turisti straini , #Turism in Romania