Noul pol al turismului romanesc: Bran-Moeciu-Rasnov

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 10:07
4885 citiri
Noul pol al turismului romanesc: Bran-Moeciu-Rasnov

Cu o capacitate de cazare de 4.000 de locuri in vile si pensiuni si cu investitii ce au depasit cateva zeci de milioane de euro in ultimii ani, zona Bran-Moeciu-Rasnov nu duce lipsa de turisti nici in aceasta perioada, in conditiile in care multe din pensiunile de pe Valea Prahovei - o destinatie mult mai frecventata de bucuresteni - sunt pe jumatate goale.

Viorica Carlan a infiintat in urma cu doi ani pensiunea Viorica din Moeciu de Sus cu bani europeni, iar acum spune ca cele zece camere clasificate la patru margarete sunt aproape tot timpul ocupate de turisti. "Am avut si avem turisti atat in timpul saptamanii, dar si in weekend, peste 90% din camere sunt ocupate".

Tariful unei nopti de cazare variaza intre 100-110 lei pe noapte la pensiunea Viorica din Moeciu. Zona Bran-Moeciu-Rasnov s-a dezvoltat foarte mult in ultimii trei ani, cand au inceput sa fie construite vile, pensiuni sau casute de vacanta atat de catre localnici, cat si de catre investitori din Bucuresti si Constanta, dupa cum spune Marilena Stoian, reprezentanta Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC).

"Cel mai mare boom in constructii a fost perioada in care s-au putut accesa fonduri europene prin programul Sapard. In prezent sunt cel putin 400 de pensiuni si vile, fiind o zona cu o capacitate mare de cazare, in care nu se resimte inca criza financiara", a spus ea.

Aceasta zona turistica este numita: kilometrul zero al turismului rural din Romania, dat fiind faptul ca au inceput sa se dezvolte proiecte turistice inca din 1990, dupa cum apreciaza Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Relu Banucu, proprietarul pensiunii de patru margarete Katharina, care opereaza zece camere in zona Bran spune ca incasarile pensiunii le-au depasit cu 50% pe cele de anul trecut, iar gradul de ocupare al pensiunii a fost de 90% pana acum.

"Am depus un efort mai mare pentru a atrage turistii", marturiseste el. Pensiunea Katharina a avut o cifra de afaceri de aproape 18.000 de euro anul trecut, de trei ori mai mare decat cea din anul anterior, si un profit net de 3.000 de euro, potrivit datelor de pe Ministerul Finantelor.

Zeci de milioane de euro in pensiuni de lux

In timp ce multi localnici au construit cate o pensiune cu 5-10 camere care le asigura incasari suficiente pentru a ramane in aceste zone rurale, cativa investitori au alocat milioane de euro pentru dezvoltarea unor zone de lux in aceasta regiune cu mare potential turistic.

Ovidiu Garbacea, antreprenorul care a construit complexul Cheile Gradistei, detine in prezent noua vile ce cumuleaza 280 de locuri de cazare, pe o suprafata totala de sase hectare. Complexul este situat la sapte kilometri de Castelul Bran si la 30 de kilometri de orasul Brasov.

"In toate weekend-urile am avut toate camerele ocupate, iar in timpul saptamanii aproape 80-90% din ele au fost ocupate de turisti. La noi nu se simte nicio diferenta fata de anul trecut in ceea ce priveste traficul de turisti", a spus Loredana Nistor, directorul general al complexului. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fonduri, #pensiuni, #proiecte, #turisti , #Turism in Romania