Petrescu: Agentiile care aduc turisti straini in tara sa nu mai plateasca TVA

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 16:00
2123 citiri
Petrescu: Agentiile care aduc turisti straini in tara sa nu mai plateasca TVA

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Petrescu, a declarat ca intentioneaza sa propuna Ministerului Finantelor ca Romania sa aplice TVA zero cel putin pentru cazarea turistilor straini, masura care va duce la scaderea tarifelor si la cresterea numarului de turisti.

"O masura importanta pentru turism ar fi sa nu mai existe TVA la incoming (n.r. - aducerea turistilor straini in Romania). Este o neintelegere legislativa la mijloc, pentru ca incoming-ul inseamna export de servicii turistice, iar firmele romanesti nu platesc TVA pentru exporturi", a spus Petrescu.

El a adaugat ca va initia un studiu pe aceasta tema si il va prezenta Ministerului Finantelor, astfel incat, "atunci cand economia o va permite", statul sa scuteasca de plata TVA pe exportatorii de servicii turistice, adica pe turoperatorii care aduc turisti straini in Romania.

In prezent, TVA pentru serviciile de incoming este de 9% pentru hoteluri si 24% pentru agentiile de turism.

"O asemenea masura ar fi benefica pentru operatorii de turism, care ar scadea preturile, facand astfel destinatia Romania mai atractiva. Odata cu scaderea preturilor s-ar majora numarul de turisti si cred ca incasarile aduse de aceste cresteri ar compensa reducerea TVA", a mai spus Cristian Petrescu.

Reprezentantii agentiilor de turism specializate in incoming spun ca reducerea TVA la zero fata de 24%, cat este in prezent, ar fi urmata de scaderea tarifelor. In anii '90 acestea nu plateau TVA la incoming, pentru ca se considera ca fac export.

In Romania vin anual circa 1,3 milioane de turisti straini.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#turisti straini romania, #proiecte Turism Romania, #TVA turisti straini Romania , #Turism in Romania