Probleme estivale: Ce-i lipseste litoralului romanesc?

Duminica, 08 Iulie 2012, ora 14:02
2475 citiri
Probleme estivale: Ce-i lipseste litoralului romanesc?

Potentialul turistic al Romaniei este unul mare, iar 44% dintre structurile de cazare ale tarii se afla pe litoralul mioritic. Pe perioada verii, acestea devin punctul de atractie turistica principal, motiv pentru care potentialul trebuie exploatat mai bine.

In acest sens, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii a facut o lista cu zece reguli de aur pentru maximizarea potentialului turistic oferit de litoralul romanesc.

O prima masura, conform comunicatului de presa semnat de Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii, ar fi infiintarea consiliilor de administrare a statiunilor si pe litoralul romanesc, dupa modelul vecinilor din Bulgaria. Consiliile locale trebuie sa fie compuse din autoritatile locale, serviciile de urgenta si hotelieri, impreuna urmand sa identifice problemele si sa gaseasca si sa aplice solutii imediate.

Principala tinta a consiliilor de administratie trebuie sa fie multumirea turistilor in vederea construirii unui brand durabil al respectivei statiuni.

De altfel, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii recomanda demararea cat mai rapida a procedurilor de indiguire pentru a opri pierderea din suprafata plajelor, care risca sa dispara in urmatorii zece ani. "Avand in vedere studiile deja efectuate, trebuie identificate si mobilizate resursele necesare pentru ca planurile de salvare a plajelor sa poata fi puse in aplicare. Plajele litoralului romanesc reprezinta un capital enorm de valoros pentru turism. In lipsa lor, turismul de pe litoral va disparea", se precizeaza in comunicat.

Conform acestuia, daca plajele nu sunt salvate, pierderile suferite de turismul romanesc ar fi incalculabile.

Politia plajelor, un detaliu necesar

Mai mult, se recomanda reintroducerea politiei plajelor, care sa supravegheze asupra lucrurilor lasate pe plaja de turisti, dar si reducerea numarului de vanzatori ambulanti. "Pe langa faptul ca toate aceste produse sunt nefiscalizate si nesigure, vanzatorii ambulanti de pe plaje fac un deserviciu de imagine litoralului romanesc, transformandu-l intr-un bazar de produse ieftine si proaste", precizeaza comunicatul de presa.

De altfel, trebuie aplicate reguli stricte cu privire la hotelurile aflate in constructie sau demolare, dupa modelul tarilor cu traditie in turism. Astfel, trebuie interzisa orice constructie sau demolare a hotelurilor, teraselor ori barurilor in perioada sezonului estival. Mai mult, contructiile nefinisate trebuie conservate si acoperite pentru a nu crea un disconfort turistilor , iar demolarile trebuie sistate pe perioada sezonului, urmand a fi reluate in toamna.

Marirea numarului de puncte de prim ajutor si a salvamarilor este de altfel importanta. Stoparea unitatilor de cazare neclasificate, neinregistrate si nefiscalizate trebuie sa fie facuta imediat, dar si a chiriilor date la marginea drumului. Aici, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii face referire la persoanelor care inchiriaza camere neinregistrate in circuitul turistic in statiile de autocare, in gari, pe soseaua de acces in statiune sau chiar pe plaja.

Eforturile depuse in vederea eliminarii invaziei algelor trebuie continuate, efectul fiind un plus castigat de litoralul romaneasca. De altfel, cresterea numarului de pubele stradale este necesara. Mai mult, construirea de toalete publice pe plaja si in apropierea teraselor, dar si a cabinelor de schimb pe plaja este necesara pe plajele romanesti.

Un ultim detaliu care trebuie remediat este problema parcarilor. Statiunile, fiind construite intr-o perioada in care numarul masinilor era mult mai mic decat in prezent, au probleme cu numarul locurilor de parcare.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#probleme litoral Romania, #sfaturi litoral Romania, #turism litoral Romania , #Turism in Romania