Romania a atras in 2013 mai multi turisti straini, dar ramanem la coada Europei

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 15:45
1802 citiri
Romania a atras in 2013 mai multi turisti straini, dar ramanem la coada Europei

Numarul de nopti petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1%, dar turismul romanesc este in continuare cu mult in urma statelor vecine, mai putin de una din cinci innoptari revenind vizitatorilor din afara tarii, potrivit datelor Eurostat.

Turistii straini au petrecut anul trecut in Romania 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.

Doar Letonia si Lituania au avut mai putini vizitatori straini anul trecut, 2,7 milioane, respectiv 2,8 milioane, insa in aceste state turistii straini reprezinta 70%, respectiv 51% din piata.

In Romania, turistii straini reprezinta doar 18% din piata, cel mai redus procentaj din UE, fata de 67% in Bulgaria, cu 14,3 milioane de innoptari anul trecut, sau 49% in cazul Ungariei, unde straini au petrecut in 2013 aproximativ 12,3 milioane de nopti.

Numarul turistilor straini care au vizitat Romania a crescut cu 3,6% in primele 11 luni ale anului trecut, la 1,62 milioane, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Astfel, turismul romanesc este in continuare predominant intern, cu 15,6 milioane de innoptari ale rezidentilor in structurile de cazare, dintr-un total de 19,1 milioane innoptari.

La nivelul UE, 45% - aproape jumatate - din innoptari revin turistilor straini, numarul noptilor petrecute de straini in Europa urcand cu 4,8% fata de 2012.

Cea mai puternica crestere a numarului de innoptari ale turistilor straini a fost inregistrata anul trecut de Marea Britanie, plus 16,7%, urmata de Grecia, cu 13,2%.

Bulgaria si Ungaria au avut de asemenea cresteri solide in zona turistilor straini, de 6,6%, respecitv 5,9%.

Cehia a inregistrat anul trecut 20,8 milioane de innoptari ale strainilor, dintr-un total de 39,1 milioane care include si turismul intern, astfel ca turistii straini au reprezentat 53% din piata.

In Austria, strainii au acoperit anul trecut 71% din innoptari, petrecand 78,1 milioane de nopti in structurile turistice.

Spania este liderul Europei in turism, cu un total de 251,9 milioane innoptari ale turistilor straini, reprezentand 65% din piata.

In Croatia si Cipru, peste 90% din turisti sunt straini, la polul opus regasindu-se Polonia si Germania, cu procentaje de 20% fiecare, ambele state avand insa un turism intern bine dezvoltat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#turism romania, #turisti straini romania, #cazare romania , #Turism in Romania