Romanii si-au schimbat brusc preferintele pentru calatorii. Ce altceva s-a schimbat

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 16:20
1645 citiri
Romanii si-au schimbat brusc preferintele pentru calatorii. Ce altceva s-a schimbat
Foto: Huffington Post

Romanilor le place sa mearga in city break-uri si au ales ca destinatii pentru acest tip de calatorie, anul acesta, orase precum Londra, Praga si Barcelona, ceea ce marcheaza o schimbare in topul preferintelor comparativ cu principalele trei destinatii ale anului trecut (Copenhaga, Amsterdam si Paris), arata datele Tripsta.

Si topul destinatiilor de calatorie pe teritoriul romanesc a suferit modificari primavara aceasta, comparativ cu acelasi sezon anul trecut; Timisoara a inlocuit ca principala destinatie Iasiul, care anul acesta ocupa locul patru in topul preferintelor, dupa Bucuresti si Cluj.

Primavara aceasta, Londra inlocuieste Copenhaga in topul destinatiilor internationale pentru city-break-uri de primavara; pe plan local, Timisoara inlocuieste Iasiul.

Anul acesta, Londra este principala destinatie pentru city-break-urile calatorilor romani, inlocuind Copenhaga, destinatia preferata pentru calatorii de scurta durata in 2014.

Pentru city-break-urile din primavara lui 2015, romanii au ales in special Londra, Praga sau Barcelona, apoi orase precum Roma, Paris, Madrid, Frankfurt, Bruxelles, Viena sau Amsterdam.

Anul trecut, principalele destinatii pentru calatoriile scurte au fost Copenhaga, Amsterdam si Paris, urmate de Istanbul, Atena, Berlin, Barcelona, Londra, Frankfurt si Antalya.

O analiza a destinatiilor pentru city-break-uri in 2014 si 2015 arata ca romanilor le place sa calatoreasca in locuri diferite atunci cand e vorba de city-break-uri.

Mai mult, desi unele orase reapar pe listele de calatorii, ele nu se incadreaza in top 5 destinatii pe care romanii le aleg pentru city-break-uri.

Romanii platesc intre Euro50 - Euro2500 pentru a ajunge la destinatia lor pentru city-break si folosesc in principal desktop-uri pentru a cumpara bilete; romanii cei mai pasionati de city-break-uri au 25-34 de ani.

Potrivit datelor Tripsta, romanii achizitioneaza bilete catre destinatiile pentru city-break-uri la un pret mediu de Euro245. Cel mai mic pret platit pentru un bilet catre o destinatie pentru city-break a fost de Euro50, in timp ce costul cel mai mare a ajuns la Euro 2.545.

In general, romanii isi rezerva calatoriile cu 34 de zile inaintea plecarii, pentru city-break-uri cu durata medie de 9 zile.

Romanii folosesc mai ales desktop-uri (87%) pentru a rezerva si cumpara bilete de avion, insa o parte dintre ei (13%) fac acelasi lucru de pe dispozitive mobile.

Calatorii romani care merg cel mai des in city-break-uri au varste de 25-34 de ani si reprezinta aproape jumatate (41,86%) din numarul total al romanilor care calatoresc pentru city-break-uri pe plan national si international.

Grupa de varsta mentionata este urmata de segmentul 35-44 de ani, care reprezinta un sfert (25%) din totalul celor care merg in city-break-uri si de turistii de 45-54 de ani (14%).

Cu cele mai putine city-break-uri la activ sunt adolescentii de sub 17 ani (0.5%), tinerii adulti de 18-24 de ani (9%) si persoanele de peste 55 de ani (10%).

Pe plan intern: Timisoara - destinatia preferata pentru city-break-uri, Bucuresti - locul de unde se pleca cel mai des in city-break-uri.

Pe plan intern, topul 2015 al destinatiilor pentru city-break-uri are Timisoara pe primul loc, in locul Iasiului (acum pe pozitia a 4-a), in timp ce Bucurestiul a ocupat pozitia secunda, depasind Clujul, acum pe locul al treilea.

In 2014, Iasiul era principala destinatie pentru city-break-urile interne ale romanilor, urmat de Cluj, Bucuresti, Oradea si Timisoara.

Atunci cand vine vorba de locul de plecare al zborurilor catre destinatii pentru city-break-uri, Bucurestiul ocupa pozitia de lider atat in materie de zboruri nationale, cat si internationale; pozitiile urmatoare in clasament fiind ocupate de Timisoara, Iasi, Craiova si Sibiu.

In 2014, Bucuresti a fost pe primul loc in topul plecarilor nationale si internationale, urmat de Iasi, Cluj, Timisoara, Oradea, Sibiu si Bacau.

Pe de alta parte, anul trecut Iasiul a inregistrat cele mai multe plecari internationale, urmat de Cluj, Bucuresti, Oradea si Timisoara.

Atunci cand este vorba de zborurile catre destinatii pentru city-break-uri care ajung pe aeroporturi romanesti, acestea sunt rezervate cu 27 de zile inaintea plecarii, pentru calatorii de circa 9 zile. Costul unui astfel de zbor este, in medie, 200Euro, iar cel mai ieftin bilet a costat 25Euro si cel mai scump - 1,036Euro.

Romanii rezerva aceste zboruri in principal de pe computer desktop (77%), dar si de pe dispozitive mobile (23%).

Toate biletele de avion vin cu taxe de aeroport; ce sunt aceste taxe si ce includ?

In cazul calatoriilor cu avionul, atat pe plan intern, cat si international, biletul de avion include si o serie de taxe care nu sunt incluse in costul sau efectiv.

La calatoriile cu avionul, trebuie luate in calcul urmatoarele taxe, care pot fi adaugate la pretul biletului:

Taxa de aeroport (de obicei inclusa in costul biletului) variaza in functie de aeroportul de plecare si nu depinde de linia aeriana.

Pentru un bilet dus-intors, calatorul plateste doua taxe de aeroport: pentru aeroportul de plecare si pentru cel de destinatie.

Aceste taxe sunt transmise de aeroporturi catre liniile aeriene, care le includ apoi in pretul biletelor. Taxele de aeroport - care pot suferi modificari dese - se platesc in momentul emiterii biletului; dupa emiterea biletului, taxele nu mai pot fi modificate.

Atunci cand vine vorba de aeroporturile din Romania, cele mai utilizate sunt cele din Bucuresti, in timp ce topul include si Timisoara si Iasi.

In ceea ce priveste taxele de aeroport, aeroportul Henri Coanda Otopeni (OTP) Bucuresti precepe urmatoarele taxe pentru pasageri: 14Euro / pasager imbarcat la bordul zborurilor internationale (inclusiv state UE) si 2Euro pentru pasagerii zborurilor domestice (in interiorul granitelor Romaniei).

Pe de alta parte, taxa de securitate este de 7Euro pentru fiecare pasager imbarcat.

Pentru aeroportul Baneasa (BBU), taxa de aeroport per pasager este de 15Euro pentru Terminalul Corp C si de 10Euro / pasager pentru Control Aces punct 1, in timp ce taxa de Securitate este de 7Euro/pasager.

Aeroportul "Traian Vuia" din Timisoara percepe o taxa unica pentru pasagerii imbarcati in zborurile aeroportului, care este de 8 Euro, in timp ce taxa de securitate este de 2,5Euro. La Iasi, aeroportul taxeaza pasagerii care se imbarca pentru zboruri internationale (6.9Euro), dar si pentru zboruri domestice (5.74Euro), percepand si o taxa de Securitate de 5.13Euro / pasager.

Taxele de aeroport constau intr-o varietate de taxe, iar o clasificare generala a acestora este urmatoarea:

Taxe de pista - taxa perceputa de la liniile aeriene de catre aeroport de fiecare data cand un avion aterizeaza (taxa de aterizare) sau decoleaza (taxa de decolare)

Taxe pentru pasageri - sunt percepute per pasager la bord de catre aeroport. Sunt taxe facturate in mod normal de linia aeriana, care trece costurile acestora asupra pasagerilor.

Taxe de Securitate - percepute de catre aeroport de la liniile aeriene si destinate sustinerii serviciilor destinate protectiei persoanelor care lucreaza sau calatoresc prin intermediul aeroportului.

Taxe de infrastructura - taxe pentru toate instalatiile "hard" de pe aeroport. In mod normal, include costurile pentru mentenanta terminalelor, rampelor, pavajelor etc. Se percepe in mod normal de la liniile aeriene pe baza unui plan.

Taxe de parcare - taxe pentru lasarea unei aeronave in mod stationar in interiorul aeroportului. Taxele normale de parcare sunt percepute pe baza timpului, insa cuantumul poate depinde si de marilea ori greutate aeronavei.

Taxa de zgomot - perceputa de aeroporturi in legatura cu impactul zgomotului. In mod normal, tipurile de avioane sunt incluse in categorii si taxa perceputa variaza in functie de impact.

Navigatie pe terminal - taxa pentru servicii folosite in perioada de zbor prin spatiul aerian controlat de aeroport. Poate fi perceputa de mai multe surse, inclusiv aeroport, guvern sau organism international.

Navigatie En-Route - taxa perceputa in mod normal de stat, se refera la serviciile utilizate in timpul zborului printr-un spatiu aerian controlat.

Taxe guvernamentale - taxe percepute per pasager, colectate de stat insa, uneori, chiar si la nivel de aeroport individual

Alte taxe care se pot aplica in timpul calatoriei

In cazul calatoriilor cu avionul, in functie de linia aeriana alesa si de tipul clasei de bilet pe care ati selectat-o, este posibil sa se adauge taxe suplimentare inainte sau in timpul zborului:

Taxa pe bagaje - exista numeroase modificari referitoare la taxa pe bagaj. Exista diferente legate de aceasta taxa atunci cand este vorba de linii aeriene normale sau de operatori low-cost.

Taxele difera pentru bagajul luat la bord si pentru cel de cala.

Taxa pentru rezervarea locului - perceputa de unele linii aeriene, variaza intre 3Euro-5Euro.

Taxa pentru "extra leg room" - taxa cu valoare care incepe de la 10 Euro

Taxa pentru achizitionarea biletului online - exista linii aeriene care percep taxe pentru biletele achizitionate online, cuantumul acestei taxe depinzand de tipul de card utilizat.

Aceasta taxa se adauga la pretul biletului si este mai mica pentru liniile aeriene care au birouri operationale in Romania.

Taxa pentru check-in direct in aeroport - serviciile online din aeroport au taxe ale caror costuri variaza de la 5Euro-25Euro / persoana / calatorie.

Taxa pentru bauturi si mancare pentru zborurile low cost - pasagerii care vor sa manance sau sa bea pe parcursul zborurilor low-cost trebuie sa mentioneze acest lucru in momentul achizitionarii biletului.

Taxa de reprogramare a zborului - in cazul reprogramarii plecarii, calatorul trebuie sa plateasca o taxa speciala, care variaza de la companie la companie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#obiceiuri vacante romani, #city break romani , #Turism in Romania