Spatiul din jurul Bisericii Negre va fi reamenajat

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 16:37
1664 citiri
Spatiul din jurul Bisericii Negre va fi reamenajat

Spatiul din jurul Bisericii Negre din Brasov va fi reamenajat. Rigole functionale si placute explicative in paviment sunt incluse intr-un proiect care urmareste valorificarea spatiului din jurul Bisericii Negre.

Solutiile propuse in proiectul castigator presupun rezolvarea pavimentului cu pastrarea calitatii istorice si plastice, prin repunerea in functiune a rigolelor. De asemenea, se are in vedere elementele care tin de mobilierul urban, rezolvarea laturii nordice prin includerea curtilor nr.18 din Piata Sfatului si nr.3 Baritiu in circuitul functional si spatiul general din jurul Bisericii Negre. Valorizarea arborilor si amplasarea de placute explicative integrate discret in paviment sunt alte elemente incluse in proiect.

Concursul de proiecte pentru amenajarea spatiului din jurul Bisericii Negre, in suprafata de 5.000 mp, a fost castigat de Asocierea SC Exhibit Arhitectura SRL din Brasov & SC ADNBA SRL, arhitect Johannes Bertleff.

Competitia a fost lansata pe 7 septembrie si promovata de Asociatia Salvati Centrul Istoric al Brasovului, in parteneriat cu Primaria, Biserica Neagra si Ordinul Arhitectilor din Romania filiala Brasov-Covasna-Harghita.

Cu aceasta ocazie, au fost depuse 49 de proiecte, au intrat la jurizare 44 si au fost desemnate castigatoare doua dintre acestea.

Pe locul doi s-a clasat SC Studio BASAR SRL Bucuresti, arhitect Alexandru Axinte, iar premiul trei nu s-a acordat. "Proiectul consta intr-o redescoperire a locului. Locul are o spectaculozitate a lui si, plimbandu-ma pe acolo, am constatat ca nu are nevoie decat de o slefuire, nu este nevoie de reinventare a locului, ci de o redescoperire. Proiectul asa cum este realizat acum dateaza din 1884. De atunci s-au facut rigolele din piatra de rau, iar acel pietris cu timpul s-a deteriorat. Noi propunem pastrarea rigolelor, extinderea lor, remodelarea in anumite detalii ale lor, anumite extensii sau pardoseli in jur, ma refer la accese", a declarat arhitectul Johannes Bertleff, care a mentionat ca la proiect au lucrat 12 persoane.

Prim-preotul Bisericii Evanghelice, Parohia Brasov, Christian Plajer, a afirmat ca proiectul castigator dovedeste "o intelegere profunda a semnificatiei curtii medievale din jurul Bisericii Negre", pe care o "pune in valoare si o deschide spre viitor". "Conceptul reabilitarii acestui loc intim celebreaza viata care s-a infiripat in aceasta zona istorica zero a Brasovului incepand cu secolul al XIII-lea. Sper ca turistii si brasovenii sa simta acest lucru dupa realizarea proiectului", a spus Christian Plajer.

Potrivit prim-preotului Christian Plajer, de la inceputul anului pana acum, Biserica Neagra a fost vizitata de 130.000 de turisti, cei mai multi fiind romani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Biserica Neagra Brasov reamenajare , #Turism in Romania