Turismul autohton a ''evadat'' de la MTC

Miercuri, 06 Decembrie 2006, ora 10:35
1320 citiri

ANT a trecut in subordinea Executivului. Noua entitate va beneficia de mai multe oportunitati financiareIata ca, in sfarsit, turismul autohton va fi reprezentat din nou de o entitate de sine statatoare. Aceasta s-a desprins de Ministerul Transporturilor si Constructiilor, Autoritatea Nationala pentru Turism trecand direct in subordinea premierului. Reactiile asupra masurii nu au intarziat sa apara, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism considerand aceasta decizie drept un eveniment deosebit de important pentru toti lucratorii din turism, si nu numai.

"In situatia nou creata, patronatele din turism vor putea, cu mai multa eficienta, sa reprezinte sprijinul logistic si profesional in concretizarea si derularea unei strategii coerente de dezvoltare a turismului romanesc pe termen lung, in conformitate cu partile bune ale conceptelor deja existente pe piata", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Vizibilitate si reprezentativitate

Potrivit Asociatiei, instituirea unui organism ca reprezentant al intereselor turismului romanesc are o multitudine de avantaje. In primul rand este vorba de "vizibilitatea" si reprezentativitatea mai buna a entitatii guvernamentale.

De asemenea, ca alternativa viabila si de viitor pentru economia romaneasca, turismul va beneficia de existenta unor oportunitati pentru obtinerea de fonduri importante de la institutii europene prin proiecte; derularea lor cu mai multi factori implicati in aceasta activitate, la nivel central si al autoritatilor locale, ar crea un plus de imagine pentru sectorul de turism.

Totodata, s-ar obtine o autoritate sporita in dialogul social si cu partenerii sociali, patronali sau sindicali. Pe langa acestea, s-ar pastra o legatura mai buna cu institutiile europene si altele similare din diferite tari, contribuind la o imagine favorabila a turismului romanesc.

Investitii pe segmente de activitate

Potrivit ANAT, organismul guvernamental va creste investitiile in unele segmente de activitate, cum ar fi turismul balnear, prin proiecte majore, implicand si autoritatile locale. De asemenea, s-ar aborda cu mai multa autoritate unele aspecte privind turismul pe litoral (plaje, calitatea apei, regimul juridic etc.); ANT, ca institutie independenta de alte ministere, va avea structura de personal corespunzatoare ce ar facilita rezolvarea unor probleme care - prin reducerea numarului de salariati la Autoritatea Nationala pentru Turism - sunt insuficient abordate.

Conform sursei citate, realizarea Programului de Guvernare 2005 - 2008, care acorda o importanta crescuta domeniului turismului prin obiectivele pragmatice pe care Guvernul Romaniei le-a fixat intr-un orizont de timp relativ scurt, va avea sanse mai mari de finalitate.

Locul 4 in lume - rata cresterii cererii

Raportul dedicat Romaniei, elaborat de catre Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor, plaseaza tara noastra pe locul 4 in lume din punct de vedere al ritmului estimat de crestere al cererii turistice pentru perioada 2006 - 2015, cu o rata anuala de crestere de 7,9%.

Definirea si promovarea unui brand turistic national pentru individualizarea, personificarea si asigurarea unei atractivitati specifice ofertei nationale, stabilirea prioritatilor in dezvoltarea infrastructurii de sprijin a turismului in corelatie cu dezvoltarea infrastructurii generale, cooperarea organismelor guvernamentale cu sectorul privat pentru promovarea investitiilor transfrontaliere, imbunatatirea procesului de instruire si protejarea mediului natural, imbunatatirea si finantarea formelor educationale de profil, toate aceste masuri pot fi puse in practica prin cresterea importantei autoritatii publice din domeniul turismului, se mai arata in comunicatul ANAT.

Incasarile Romaniei din exportul turistic au fost, in 2005, de 845 de milioane de euro, ceea ce reprezinta peste 4 milioane de salarii de 200 de euro brut aduse Romaniei.

ANAT a intrat in Europa inaintea Romaniei

La Adunarea Generala ECTAA (Grupul Asociatiilor Agentiilor de Turism si Tour-operatorilor din cadrul UE), desfasurata intre 30 noiembrie si 1 decembrie, la Grand Hotel Krasnapolsky din Amsterdam, in prezenta presedintilor celor 25 de asociatii similare din tarile UE, s-a votat in unanimitate acceptarea Patronatului ANAT ca membru cu drepturi depline in ECTAA. In prezent, ca urmare a statutului de functionare al asociatiei, Gheorghe Fodoreanu, presedintele Patronatului ANAT si Lucia Morariu - prim-vicepresedintele Patronatului ANAT, au fost cooptati in organele de conducere europene.

Gabriel Botezatu

Curierul National

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...