Turismul romanesc va avea pondere dubla in PIB, in 2012

Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 12:47
2873 citiri
Turismul romanesc va avea pondere dubla in PIB, in 2012

Turismul romanesc va reprezenta 6,9% din Produsul Intern Brut in 2012, dublu fata de valoarea actuala, a declarat secretarul de stat pentru turism, Lucia Morariu, pentru Rompres.

'Ponderea turismului in PIB va ajunge pana la 6,9% din PIB in 2012, in conditiile unor masuri de promovare si organizare turistica, in concordanta cu Master-planul pentru turism, comparativ cu 3,5% in prezent', a spus Lucia Morariu.

Aceasta considera ca ponderea turismului in PIB este mai mare avand in vedere faptul ca modul de calcul nu include ponderea turismului in interes de serviciu, turismul de afaceri, si nici alte industrii auxiliare.

'Noi am identificat niste neconcordante in modalitatea de culegere a datelor si in ceea ce se considera turism in PIB. Exista anumite ramuri care nu sunt cuprinse in calculul turismului in PIB, cum ar fi deplasarile in interes de serviciu, ceea ce noi numim turism de afaceri. Am solicitat Institutului National de Statistica corectarea acestei situatii, deoarece se pare ca numai vacantele erau considerate in calculul general, si, automat, procentul turismului in PIB era mai redus. De asemenea, sunt si alte industrii auxiliare ce nu erau reflectate in PIB', a spus Lucia Morariu.

Autoritatile din turism intentioneaza ca, impreuna cu Institutul National de Statistica, sa modifice metodologia de calcul a numarului turistilor straini din Romania. Noua metodologie se va baza pe un chestionar care sa aiba indicatori ce pot fi cuantificati cu exactitate.

'In Romania avem doi indicatori principali cu care lucram, dar acestia sunt total insuficienti pentru a face marketing, pentru ca marketing fara date statistice se face foarte greu. Ce doi indicatori sunt sosiri/vizitatori la frontiera, de care suntem mai siguri deoarece culegerea datelor se face la frontiera, iar celalalt este indicatorul innoptari in structurile turistice. Din pacate, exista diferente intre cei doi indicatori. Problemele noastre sunt legate de faptul ca modul in care se fac in prezent raportarile este unul discutabil. Noi am inceput colaborarea cu Institutul National de Statistica pentru stabilirea unui chestionar si a unei modalitati de culegere a datelor statistice la nivelul unitatilor de cazare, care sa-i determine pe turisti sa transmita datele solicitate', explicat secretarul de stat.

Oficialul a spus ca Romania ar putea fi inclusa intr-un program al Organizatiei Mondiale a Turismului, prin care se doreste infiintarea unor centre - pilot cu privire la un ansamblu de date statistice necesare in turism impreuna cu metodele de colectare. Romania ar putea participa la acest proiect-pilot, din care vor face parte sase sau sapte tari, cu o echipa formata din reprezentanti ai ministerului pentru Turism, Institutului National de Statistica si Bancii Nationale a Romaniei.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...