Unele monumente istorice din proprietatea statului ar putea oferi servicii de cazare si masa

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 15:58
1824 citiri
Unele monumente istorice din proprietatea statului ar putea oferi servicii de cazare si masa

Ministerul Culturii vrea sa infiinteze Administratia Monumentelor Istorice si a Siturilor Arheologice, care va avea ca scop valorificarea mai multor monumente istorice aflate in proprietatea statului, institutia putand sa desfasoare si activitati de cazare si masa in aceste spatii.

Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern (HG), aflat in prezent in perioada de consultare publica, Administratia Monumentelor Istorice si a Siturilor Arheologice va fi o institutie publica cu personalitatea juridica subordonata Ministerului Culturii.

Administratia va prelua bunurile mobile si imobile aflate in administrarea Institutului National al Patrimoniului, care trece printr-un proces de reorganizare ca urmare a Ordonantei de urgenta a Guvernului numarul 72 din 2013.

Institutia va prelua si activitatile Institutului National al Patrimoniului referitoare la administrarea monumentelor istorice si a siturilor arheologice si va fi finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat.

Administratia va avea printre atributiile sale si administrarea monumentelor istorice intrate in proprietatea statului, altele decat cele administrate de alte institutii publice subordonate Ministerului Culturii. De asemenea, Administratia va "propune promovarea de proiecte si programe de revitalizare a acestora (a monumentelor, n.r.), realizarea de parteneriate sau prin concesionare, dare in folosinta gratuita ori inchiriere".

Pe de alta parte, Administratia va realiza lucrari de reabilitare si de punere in valoare a monumentelor istorice si va putea desfasura si activitati de cazare si masa in spatiile pe care le are in administrare.

"Sunt monumente istorice care in momentul de fata sunt hoteluri, cum este Castelul de la Cetatea de Balta, care este proprietate privata, si, daca este restaurant asa cum trebuie, poate primi inclusiv aceasta destinatie legata de industria turistica. Este o traditie foarte solida in Spania, cu ceea ce se numeste Paradores.

In Marea Britanie, National Heritage Found a transformat multe castele in centre de evenimente, (...) avand grija sa fie prezervata calitatea monumentului, cu toata rigoarea. Dar monumentul trebuie sa fie viu, sa traiasca. Speram sa facem si noi intr-o zi (acest lucru, n.r.). Vor trece multi ani pana sa ducem monumentele in aceasta conditie, dar am creat un cadru normativ care sa permita aceasta posibilitate in viitor", a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu, pentru Mediafax.

Ce monumente trec in administratia noii institutii

El a precizat ca acest proiect vizeaza doar monumentele care vor fi administrate de Administratia Monumentelor Istorice si a Siturilor Arheologice.

Administratia Monumentelor Istorice si a Siturilor Arheologice va avea sediul in municipiul Bucuresti, Calea Serban Voda, numarul 33, potrivit proiectului de HG.

Conform proiectului citat, bunurile imobile, proprietate publica a statului, care se transmit din administrarea Institutului National al Patrimoniului in administrarea Administratiei Monumentelor Istorice si a Siturilor Arheologice sunt: un imobil din Bucuresti (sediul Administratiei, n.r.), Conacul Marghiloman din comuna Sinesti (judetul Ialomita), Castelul Bethlen din comuna Albesti (judetul Mures), Conacul Marghiloman din Buzau (judetul Buzau), Conacul Rosetti-Bals din satul Pribesti (judetul Vaslui).

Pe de alta parte, in proiectul de HG se spune ca Administratia Monumentelor Istorice si a Siturilor Arheologice va fi condusa de un director, numit prin ordin al ministrului Culturii, in urma unui concurs, organizat potrivit legii. Directorul Administratiei va fi ordonator tertiar de credite.

Pe langa directorul Administratiei va fi infiintat Consiliul administrativ, "organ colectiv de conducere cu caracter deliberativ in domeniul managementului institutiei".

Administratia Monumentelor Istorice si a Siturilor Arheologice va avea un numar maxim de 25 de posturi.

Proiectul de hotarare elaborat de Minsterul Culturii urmeaza sa fie analizat de Guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#servicii cazare monumente, #infiintare Administratia Monumentelor Istorice, #valorificare monumente istorice , #Turism in Romania