Vezi care sunt problemele turismului romanesc

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 19:09
3565 citiri
Vezi care sunt problemele turismului romanesc

Evaziunea fiscala, lipsa unei promovari pe plan intern a programelor turistice si fiscalitatea ridicata sunt principalele probleme cu care se confrunta turismul romanesc, au sustinut, marti, la Pitesti, reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) din Romania.

Prim-vicepresedintele ANAT, Radu Gabriel, a spus ca in agentiile de turism evaziunea este zero, pentru ca toti turistii pleaca cu documentatie fiscala intocmita, dar se practica turism la negru pe alte cai.

"Transportatorii rutieri, posesorii de capacitati de cazare de dimensiuni mici, segmente profesionale cum ar fi clerul, bisericile, care isi fac circuite tematice si pelerinaje la negru, neoficial, profesorii, care organizeaza impreuna cu transportatorii si pensiunile excursii nefiscalizate, de multe ori mult mai scumpe. Acestia sunt cei care fac turism la negru", a afirmat prim-vicepresedintele ANAT.

Agentiile de turism: Programele turistice nu sunt promovate de minister

Reprezentantii agentiilor de turism s-au plans si de faptul ca programele turistice nu sunt cunoscute in tara pentru ca nu sunt promovate de ministerul de resort. Presedintele ANAT Regiunea Sud Muntenia, Adrian Voican, a sustinut ca, desi au existat multe promisiuni de promovare din partea Ministerului Turismului, turismul romanesc a avut "promovare zero".

"Noi am facut oferte speciale, am facut programe nationale, este specificul agentiilor de turism sa faca promovare. Din pacate, de la minister promovare zero, bani zero, desi am avut promisiuni foarte certe, am avut un milion de euro promovare pentru turismul romanesc, s-a intamplat zero", a afirmat presedintele ANAT Regiunea Sud Muntenia.

Si presedintele ANAT, Corina Martin, a declarat ca multe programe nu sunt cunoscute in tara pentru ca nu sunt promovate de minister. "Aceste programe nu sunt cunoscute la nivel national si asta ar fi sarcina ministerului, sa explice turistului roman ca a inceput <> sau ca maine incepe programul <> si costa 300 de lei", a declarat Corina Martin.

Avem 80% turisti romani, dar promovarea turistica se face numai afara

Presedintele ANAT Regiunea Sud Muntenia, Adrian Voican, a mai spus ca 80% dintre turistii din Romania sunt romani, dar brandul turistic este promovat in proportie de 99% pe piata externa.

"Exista bani pentru promovarea brandului turistic, inclusiv din fonduri europene, dar ei se adreseaza in proportie de 99% pe piata externa. Realitatea este ca peste 80% dintre turistii din Romania sunt romani si foarte putini straini. Deci nu poti sa ignori o piata de turisti romani pentru destinatiile romanesti, pentru ca hotelierul traieste din banii care vin, nu conteaza ce fel de turisti ii vin", a mai adaugat Adrian Voican.

ANAT cere reducerea TVA

Reprezentantii ANAT cer reducerea TVA pentru a incuraja vanzarea de vacante in Romania.

"Ne comparam deseori cu bulgarii, dar bulgarii au TVA de 9% pe tot ceea ce inseamna turism, noi nu avem decat la cazare. La ei si agentiile de turism au 9%, noi nu avem", a mai spus Voican. La randul sau, presedintele ANAT, Corina Martin, a spus ca pentru a impulsiona vanzarea mai multor vacante romanesti trebuie redus TVA, chiar daca doar pentru vacantele interne.

"Practic, nu incurajam vanzarea de vacante in Romania daca nu obtinem - desi noi cerem asta de mai mult timp - reducerea TVA macar pentru vacantele in Romania, ceea ce ar insemna impulsionare din partea statului pentru a vinde mai mult vacante in Romania", a afirmat Corina Martin.

Marti, la Pitesti, au avut loc intalnirea bianuala a membrilor ANAT din regiunea Sud Muntenia, la care au participat presedintele ANAT, Corina Martin, membri ai Consiliului Director, ai executivului ANAT si reprezentanti ai agentiilor de turism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#turism romania, #ANAT probleme turism Romania , #Turism in Romania