Vatra Dornei, Geoagiu Bai si Buzias devin "statiuni balneare"

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 15:02
3450 citiri
Vatra Dornei, Geoagiu Bai si Buzias devin "statiuni balneare"

Pana la sfarsitul anului, 10 localitati romanesti vor primi denumirea oficiala de "statiuni balneare", printre care se numara Geoagiu Bai, Buzias si Vatra Dornei, conform NewsIn.

"Intre conditiile pe care localitatile trebuie sa le indeplineasca pentru a primi acest statut oficial este si faptul ca este necesar ca factorii naturali terapeutici sa-si pastreze proprietatile medicale. De asemenea, acele statiuni trebuie sa aiba minim doua baze de tratament", a spus Horia Lazarescu.

Potrivit acestuia, este obligatoriu ca respectiva autoritate locala sa faca o cerere oficiala in acest sens, pentru a putea fi inregistrata ca "statiune balneara".

Primele zece localitati care vor primi statut de statiuni balneare sunt: Baile Olanesti, Sovata, Baile Felix, Caciulata, Baile Herculane, Techirghiol, Amara, Govora, Calimanesti si Ocna Sibiului.

In Romania, exista 124 de localitati cu potential privind resursele balneare. Potrivit autoritatilor, Romania ar detine 30% din resursele balneare ale Europei.

La randul sau, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OBTBR), Nicu Radulescu, a declarat ca exista peste 30.000 de locuri de cazare in statiunile balneare din Romania.

"Turismul balnear romanesc are niste valente extraordinare, poate aduce foarte multi bani in Romania. Acest tip de turism poate fi relansat, insa e nevoie de acordarea unor facilitati, pentru a putea investi in statiunile balneare", a afirmat presedintele OPTBR.

Patronatele si asociatiile din turism cer sa se acorde facilitati fiscale investitorilor strategici din statiunile balneare, dar si ca agentiilor de turism sa li se acorde facilitati fiscale pentru vanzarea de pachete turistice in statiunile balneare, de exemplu reducerea TVA la 5% la pachetele de servicii balneo si de sanatate, dar si neimpozitarea profitului reinvestit.

Totodata, acestia solicita eliminarea impozitului de 16% pentru tichetele de vacanta, precum si alocarea din bugetul CNAS a unei cote de 10% pentru tratamentele balneo si sanatate (preventie).

Turismul balnear este esentialmente european. Circa 10 milioane de persoane urmeaza anual cure balneare, dintre care sase milioane de persoane in Germania si 1,8 milioane persoane in Italia.

Potrivit autoritatilor romane, 70% din turismul medical il reprezinta turismul balnear. Totodata, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, spunea recent ca exista studii care arata ca potentialul balnear al Romaniei ar reprezenta o patrime sau, dupa altii, chiar o treime din potentialul european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#statiune, #statiune balneara, #vatra dornei, #buzias, #turism , #Turism medical