Destinatiile preferate de vacanta ale turistilor romani in primele sase luni din 2016

Joi, 08 Septembrie 2016, ora 13:40
5387 citiri
Destinatiile preferate de vacanta ale turistilor romani in primele sase luni din 2016

Potrivit unui comunicat de presa lansat de o agentie de turism online, turistii romani au achizitionat cele mai multe pachete de vacanta in luna iulie, in plin sezon estival, direct de pe smartphone sau tableta.

In topul achizitiilor pentru primele sase luni ale anului s-au aflat biletele de avion, care au inregistrat o crestere in 2016, cu 50% mai multe bilete de avion fata de aceeasi perioada din 2015. Cresteri semnificative s-au observat si pentru rezervarile de hotel (o crestere de 35%), dar si pe segmentul de pachete city break, fata de aceeasi perioada din 2015.

Spre deosebire de 2015, chiar si comportamentul online al utilizatorilor s-a modificat, vanzarile directe de pe mobil crescand cu 52%. Fata de 2015, crestere care inregistreaza in 2016 o cota de piata de 35%, in timp ce rezervarile de pe desktop continua sa fie mai numeroase. Chiar daca multi dintre turistii romani cauta ofertele pentru bilete de avion sau pachete city break pe mobil, cei mai multi dintre ei finalizeaza achizitiile de pe computer. In orice caz, trendul ascendent al vanzarilor de pe smartphonuri si tablete obliga agentiile de turism online sa iti optimizeze site-urile pentru vanzarile pe mobil. In topul device-urilor de mobil folosite se numara sistemele de operare Ios (folosit de 47% dintre utilizatorii care au cumparat bilete de avion sau pachete de vacanta), urmat de sistemul de operare Android si Windows Phone. Dar care au fost cele mai cautate destinatii de vacanta si spre care destinatie din Europa s-au cumparat cele mai multe bilete de avion in primele luni din 2016?

Topul celor mai vandute destinatii city break 2016

La nivel mondial, potrivit statisticilor Organizatiei Internationale a Turismului, Europa se afla pe prima pozitie in topul celor mai vizitate regiuni de pe glob, vacantele city break in Europa sunt, de altfel, si in topul achizitiilor turistilor romani, care prefera sa zboare spre destinatii care se afla la doar cateva ore distanta de Romania. Cand acestia cumpara pachete city break, un alt criteriu important e numarul de zboruri disponibile din Romania, care nu se rezuma doar la oferte pentru bilete de avion cu plecare din Bucuresti.

Potrivit datelor agentiei de turism online, asa cum in urma cu 2.000 de ani toate drumurile duceau la Roma, se pare ca cele mai multe pachete city break cumparate in prima jumatate a anului sunt pentru Roma, o destinatie care a ocupat primul loc in topul preferintelor turistilor romani si in 2015. Cei mai multi turisti au fost atrasi de pretul accesibil al pachetelor city break spre Roma si de numarul mare al ofertelor disponibile tot timpul anului, dar si de numarul mare de obiective turistice, care face din capitala Italiei unul dintre cele mai vizitate orase din Europa, un oras care are peste 6.000 de hoteluri in zona metropolitana, factor care creste competitia locala si determina numarul ridicat de oferte pentru camere de hotel. Un al doilea avantaj considerabil il constituie numarul zborurilor directe disponibile spre Roma, din Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Bacau si Timisoara, chiar daca acestea nu sunt zboruri de linie, ci majoritatea sunt zboruri low-cost, care nu au plecare zilnica.

Pe urmatoarele doua locuri regasim orasele Viena si Praga, doua destinatii clasice din Europa, aflate in topul preferintelor turistilor seniori. Desi costurile de cazare in Praga sunt mai scazute decat cele in Viena, capitala Austriei are un potential cultural mai insemnat, dar si mai multe zboruri cu plecare din alte orase ale tarii decat Bucuresti, cum ar fi Cluj-Napoca sau Iasi.

Astfel, pachetele city break spre Viena sau Praga sunt cumparate mai ales de turistii care vor sa petreaca un weekend prelungit vizitand principalele obiective turistice sau relaxandu-se, pe cand Amsterdam se regaseste in topul achizitiilor pe bilete de avion, dar ocupa doar locul patru pe vanzari city break, pentru ca cei mai multi turisti care zboara spre Amsterdam sunt tinerii, care opteaza, de cele mai multe ori, pentru un program mai flexibil de vacanta. Astfel, turistii de pana in 35 de ani prefera sa isi faca vacantele urbane pe cont propriu si nu merg intotdeauna pe varianta clasica de doua sau trei zile de weekend petrecute la destinatie, ci prefera sa acceseze chiar si ofertele mai ieftine pentru biletele de avion, din timpul saptamanii, daca programul le permite acest lucru.

Cand vine vorba de preferintele de vacanta ale tinerilor, un comportament tot mai des intalnit in randul acestora tine de achizitionarea biletelor de avion odata cu biletul la un concert al trupei preferate sau al artistilor preferati, iar Amsterdamul e recunoscut ca fiind capitala distractiei din Europa. O pozitie surprinzatoare in topul celor mai achizitionate pachete city break o ocupa Bruxelles, una dintre cele mai ieftine destinatii city break din Europa, pozitie sustinuta si datorita biletelor de avion ieftine pentru aceasta destinatie, cu plecare din mai multe orase ale tarii, cum ar fi Targu-Mures, ori chiar Bacau. Pe segmentul bilete de avion spre Istanbul, s-a inregistrat o scadere putin semnificativa a vanzarilor de bilete, raportata la aceeasi perioada din 2015, cand Istanbul s-a aflat pe primul loc ca rezervari bilete de avion. Trend care ar putea sa se schimbe pana la sfarsitul anului 2016, dar in momentul de fata, luand in considerare primele sase luni ale anului, nu se observa o descrestere semnificativa ca numar de vanzari pentru Turcia.

Vacante de 7 nopti si bilete charter

Daca in alti ani, pachetele de vacanta pentru Antalya si Spania inregistrau un segment destul de ridicat din vanzarile totale in primele luni ale anului, in 2016, vacantele in Spania si Antalya au scazut ca numar de rezervari, in detrimentul unor destinatii precum Grecia, Malta sau Cipru. Avand in vedere ca Grecia a scapat de publicitatea negativa din 2015, cresterea vanzarilor din 2016 poate fi pusa si pe seama acestui aspect, nu doar pe ofertele de vacanta foarte accesibile ca pret. In plus, ofertele pentru Grecia sunt ceva mai atractive pentru grupuri de varsta diferite si indeplinesc mai multe cerinte deodata, spre deosebire de pachetele All Inclusive pe Antalya care sunt alese, in special de familiile cu copii sau de turistii care prefera confortul sporit al resorturilor de lux din Antalya, si nu neaparat vacantele active. Pe segmentul de bilete charter, destinatiile din Grecia care se gasesc in topul preferintelor turistilor romani, sunt Creta, Zakynthos, Rhodos si Creta, urmate de pachetele de vacanta in Antalya.

Vacante exotice

O crestere spectaculoasa fata de 2015 s-a inregistrat pentru destinatiile exotice din Asia, precum Thailanda, Indonezia, Singapore sau Coreea de Sud, dar si pentru Statele Unite ale Americii, ori o destinatie mai putin cautata pana acum de turistii romani, cum este Islanda.

La nivelul agentiei, s-a putut observa si o schimbare de comportament in planificarea vacantelor de catre turistii romani, atunci cand isi cumpara sejururi de cel putin 7 nopti in destinatii din afara Europei. Majoritatea dintre ei prefera sa isi rezerve biletele de avion sau pachetele de vacanta cu mai multe luni inainte de zbor. Chiar daca ofertele pentru bilete de avion spre Thailanda sau Indonezia depasesc 500 euro, calatorii profesionisti care au explorat pana acum cateva destinatii din Europa, isi doresc sa ajunga in locuri cat mai indepartate de Romania si isi planifica bugetul de vacanta si calatoria chiar si cu cateva luni inainte.

Spre deosebire Londra sau Paris, doua dintre cele mai scumpe capitale europene odata ce ai ajuns la destinatie, Thailanda si Indonezia sunt foarte ieftine cand vine vorba de cazare, transport in comun sau pretul mancarii, avantaj care ii atrage pe turistii romani. La polul opus sunt orasul Singapore care a fost declarat cel mai scump oras din lume in 2016, si Seul, capitala Coreei de Sud, care se afla in top 10 cele mai scumpe orase din lume.

Care au fost cele mai vizitate tari in 2015, la nivel mondial

Potrivit datelor lansate de Organizatia Internationala a Turismului UNWTO, turistii care au cheltuit cei mai multi bani in vacanta in 2015 sunt chinezii, suma estimata fiind de 292 miliarde de dolari, urmati de turistii americani, cu doar 120 miliarde de dolari, turistii germani, britanici si cei francezi, care au cheltuit, in medie, 50 de miliarde de dolari pe vacante in 2015.

La nivel mondial in 2015, cei mai multi turisti din lume au ales sa calatoreasca in Franta, tara care ocupa prima pozitie cu aproximativ 86,3 milioane de turisti, urmata de Statele Unite care ocupa a doua pozitie din top cu 77,9 milioane de turisti, Spania, pozitia a treia, cu 68,1 milioane de vizitatori, urmata de China (56,9 milioane de turisti), Italia (50,8 milioane de turisti) si Turcia (39.3 milioane de turisti).

In 2015, Parisul a fost cel mai vizitat oras din lume, si ramane sa vedem daca in 2016 isi pastreaza pozitia la nivel mondial. Cert este ca in cadrul preferintelor utilizatorilor romani care au achizitionat bilete de avion sau pachete city break in Paris, capitala Frantei nu mai e la fel de cautata pentru escapade city break, dar ocupa locul trei in topul vanzarilor pentru bilete de avion pentru primele sase luni ale anului 2016.

Sursa Foto: Shutterstock.com

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#detinatii vacanta preferate romani, #destinatii vacanta romani 2016 , #Vacanta in Europa