Record de straini stabiliti in Portugalia in 2018. Romanii sunt printre cei mai numerosi

Vineri, 05 Iulie 2019, ora 10:41
4515 citiri
Record de straini stabiliti in Portugalia in 2018. Romanii sunt printre cei mai numerosi
Foto: CC0 Creative Commons

Numarul cetatenilor straini care locuiesc in Portugalia a crescut cu 13,9% anul trecut, la 480.300 persoane, iar cei mai multi au provenit din Brazilia, Republica Capului Verde si Romania, se arata in raportul Agentiei guvernamentale pentru migratie de la Lisabona (RIFA), care citeaza datele Politiei de frontiera (SEF), informeaza publicatia Portugal News.

Este cel mai ridicat numar de cetateni straini care s-au stabilit in Portugalia, de cand s-a inceput publicarea acestor date, in 1976, si al treilea an de crestere consecutiva.

Lista tarilor cu cei mai multi cetateni care si-au stabilit anul trecut rezidenta in Portugalia include: Brazilia (105.423), Republica Capului Verde (34.663), Romania (30.908), Ucraina (29.218), Marea Britanie (26.445), China (25.357), Franta (19.771), Italia (18.862), Angola (18.382) si Guinea-Bissau (16.186), se arata in raportul RIFA.

Ministrul Afacerilor Interne, Eduardo Cabrita, le-a spus jurnalistilor ca tendinta de crestere a numarului cetatenilor straini care locuiesc in Portugalia, care a inceput in 2016, se va mentine si in acest an.

Pentru a imbunatati serviciile acordate strainilor in Portugalia, Guvernul a decis prelungirea programului de lucru al Politiei de frontiera, intre 8:30 si 20:00, a explicat Eduardo Cabrita.

Acesta a adaugat ca schimbarile demografice si succesul economiei portugheze au determinat in ultimii trei ani, si in special in 2018, cresterea semnificativa a numarului de cetateni straini care s-au stabilit in Portugalia. Tara considera ca este "un fapt necesar si pozitiv" sosirea studentilor, muncitorilor, cercetatorilor si investitorilor straini.

Conform raportului RIFA, mai mult de doua treimi (68,9%) dintre cetatenii straini care s-au stabilit in Portugalia locuiesc in districtele: Lisabona (213.065), Faro (77.489) si Setubal (40.209).

Populatia tarii sud-vest europene era in declin constant incepand din 2007, numarul nasterilor fiind mai mic decat cel al deceselor. Aproximativ 21% din locuitorii Portugaliei au varste de cel putin 65 de ani, aceasta proportie fiind a patra ca marime din Uniunea Europeana.

Solutionarea problemei demografice prin atragerea de migranti tineri, atat straini, cat si portughezi din diaspora, a fost una dintre prioritatile actualului Guvern de la Lisabona inca de la preluarea mandatului, in 2015.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#turisti Portugalia, #vacanta Portugalia , #Vacanta in Europa