Cele 10 etape prin care treci cand iti cauti un job

Marti, 08 Martie 2011, ora 17:02
2630 citiri
Cele 10 etape prin care treci cand iti cauti un job

Situatia de pe piata muncii este un factor de stres pentru cei care isi cauta un job in ziua de astazi. Ca sa treci cu bine prin incercarile emotionale la care esti supus in sesiunea de "job hunting" ai nevoie de foarte multa incredere "oarba" si putin umor, potrivit Business Insider.

Iata cele 10 etape prin care trece orice persoana care isi cauta un job pe timp de criza.

Determinarea

Cand te hotarasti sa iti gasesti un job, ti se pare ca nimic nu ar putea sta in calea planurilor profesionale pe care le-ai cladit.

Ai energie sa aplici pentru toate joburile, sa iti slefuiesti CV-ul si sa te prezinti increzator in fata oricarui angajator interesat sa stea de vorba cu tine.

Optimismul

Multimea de posibilitati pe care le intalnesti mai ales online te "imbata cu optimism" si incepi sa faci networking cu toata lumea si cu oricine, postezi mesaje pe Twitter, completezi orice formular de aplicatie pentru joburi si pui bazele a tot mai multe legaturi in reteaua profesionala LinkedIn.

Facand toate acestea cu zambetul pe buze, ajungi sa te convingi ca toate cautarile acestea de job nu sunt o sarcina chiar atat de dificila, pana la urma.

Dezamagirea

Cand iti dai seama ca toate eforturile au fost in zadar si nimic nu se concretizeaza, incepi sa te gandesti ce anume nu a functionat cum trebuie.

Abia dupa ce te-ai zbatut sa faci ceva pe propriile puteri pentru a intra pe piata muncii intr-un mod victorios, realizezi cam cat de greu se misca lucrurile, in ziua de azi.

Tragi puternic aer in piept si te hotarasti sa mai faci o incercare, pentru ca esti prea ambitios sa te lasi batut asa usor.

Teama

Saptamanile trec si situatia ta a ramas neschimbata, cu exceptia faptului ca incepi sa resimti absenta unui venit constant, iar resursele tale financiare nu iti ajung atata timp cat sperai la inceput.

Mai mult decat atat, abia ai cheltuit o suma considerabila de bani pentru tinutele "perfecte" pentru interviul de angajare si nimeni nu s-a deranjat sa iti dea un telefon macar pentru a-ti spune ca au ales pe altcineva.

Invidia

Un prieten te anunta incantat ca tocmai a primit un job foarte bun si care mai este si aproape de casa si nu va mai fi nevoit sa piarda timpul prin trafic.

Te arati incantat pentru realizarea lui si il feliciti cand iti vorbeste despre salariu si beneficii, insa in momentul in care ai inchis telefonul nu te poti abtine sa te intrebi de ce nu ai si tu norocul asta.

Depresia

Dupa sute de formulare completate, zeci de mail-uri cu CV-ul tau atasat si cateva interviuri de la care nu ai primit niciun raspuns starea de depresie incepe sa te cuprinda.

Incepi sa dormi tot mai mult, sa te plimbi toata ziua prin casa in halatul de baie si sa nu te mai poti bucura nici macar de mancarea ta preferata de pana acum.

Speranta

Chiar inainte sa ramai fara niciun ban in portofel, primesti un e-mail de la una dintre zecile de companii pentru care ai aplicat si care iti spune ca ar putea exista, totusi, un job potrivit pentru tine.

Pentru prima data in atata timp, un zambet timid se intipareste pe chipul tau si ai din nou speranta ca a venit si randul tau sa gasesti un loc de munca.

Sarbatorirea

Esti trecut printr-un maraton de interviuri cu diferite persoane din companie si chiar in momentul in care simti ca nu mai exista vreo persoana in compania respectiva cu care sa nu fi stat de vorba, seful te suna si iti face o oferta.

Esti in culmea fericirii cand afli ca ai primit jobul si simti ca un astfel de moment trebuie sa fie sarbatorit cum se cuvine.

Euforia

Nu mai poti sa dormi si ajungi chiar sa crezi ca nu mai ai nevoie de somn, atata timp cat ai un job.

Simti ca traiesti din nou, ai un program bine definit, esti entuziasmat si nici macar nu te deranjeaza cand esti nevoit sa stai peste program.

Demisia

Intr-un final "efectul de halo" paleste si incepi sa intri in conflicte cu cei care de mult te suparau, dar pe care i-ai acceptat mereu asa cum sunt, de dragul ideii de a avea un loc de munca.

Apoi seful se rasteste la tine pentru o greseala care nici macar nu a fost facuta din vina ta, asa ca te urci nervos la volanul masinii si abia astept sa ajungi acasa si sa simti ca totul s-a terminat.

Din pacate, drumul spre casa este din ce in ce mai aglomerat si gandul ca maine trebuie sa te intorci iar la birou devine un factor tot mai mare de stres.

Aici intervine alegerea ta, fie demisionezi, fie continui si depui eforturi, pentru ca orice profesionist trebuie sa infrunte dificultatile jobului inainte sa ajunga in stadiul in care implinirile profesionale sunt mai puternice decat alte detalii care fac parte din rutina.

#cauta un job, #cv, #etape, #gasesti un job, #interviu de angajare, #job pe timp de criza, #piata muncii , #stiri Twitter