Companiile au redus investitiile in securitatea datelor

Luni, 20 Iulie 2009, ora 12:54
1730 citiri
Companiile au redus investitiile in securitatea datelor

Criza a determinat reducerea investitiilor in securitatea informatiilor pentru 32% din companiile de media si telecomunicatii, alte 60% dintre firme recunosc ca "au ramas in urma" sau au inca "de recuperat" in ceea ce prive?te amenintarile de securitate, potrivit unui studiu Deloitte, preluat de NewsIn.

"Rezultatele din acest an indica in mod clar faptul ca firmele au lasat securitatea pe planul doi, ceea ce poate atrage consecinte importante sub toate aspectele de securitate", se arata in studiul Deloitte Global TMT Security Survey.

Doar 47% dintre cei chestionati au in acest moment un program de protectie a datelor, si doar 44% au un expert cu functie executiva a carui responsabilitate este protejarea informatiilor, fata de 50% in 2008.

Totodata, multe companii din sectorul tehnologie, media si telecomunicatii (TMT) nu dispun de un program care sa monitorizeze gradul de conformitate al sistemelor de protejare a datelor (33%), un regulament scris privind protejarea datelor (28%) sau o directiva formala privind distrugerea informatiilor de natura personala (28%).

Potrivit specialistilor Deloitte, doar 6% dintre respondenti spun ca aloca pentru securizarea informatiilor 7% sau mai mult din bugetul total de IT.

Studiul arata totodata ca investitiile mai mici in securitatea informatiei impiedica firmele sa implementeze noi tehnologii de securitate.

Fata de 67% in 2007, doar 53% dintre repondenti considera ca organizatia lor a implementat 'printre primele' tehnologiile noi.

Companiile isi concentreaza eforturile pe optimizarea solutiilor deja existente, in loc sa investeasca in tehnologii noi, investitii care pot fi amortizate in momentul in care economia se va redresa.

Potrivit studiului realizat de Deloitte retelele sociale precum Facebook, MySpace sau Twitter, precum si blogurile reprezinta o amenintare din interiorul organizatiei pentru securitatea informatiei.

"Exploatarea vulnerabilitatilor din tehnologiile web 2.0" si tehnologiile de "inginerie sociala" precum pretexting-ul si phishing-ul sunt percepute ca o amenintarea la securitatea informatiei unei companii de catre 83%, respectiv 80% dintre managerii din TMT chestionati de Deloitte.

"In conditiile in care noi factori de vulnerabilitate apar in permanenta, companiile TMT sunt din ce in ce mai putin increzatoare in capacitatea lor de a face fata riscurilor interne de securitate.

In acest an, doar 28% dintre repondenti spun ca au "mare incredere" sau "extrem de multa incredere" in capacitatea lor de a contracara riscurile interne, fata de 51%, in 2007.

In ultimele 12 luni, 41% dintre repondenti s-au confruntat cu cel putin o bresa de securitate interna", se arata in documentul citat.

Majoritatea managerilor chestionati de Deloitte, respectiv 57%, considera ca nu exista fonduri suficiente si nici sprijin din partea managementului executiv senior in sensul respectarii in mod eficient a reglementarilor legislative privind protectia informatiei si a datelor.

Deloitte Global TMT Security Survey 2009 a fost realizat in baza unor discutii cu reprezentantii a peste 200 de organizatii TMT din intreaga lume.

Printre repondenti s-au numarat companii cu sedii in fiecare mare regiune a lumii: America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu, Africa, Asia Pacific, Japonia, America Latina si Regiunea Carraibe. 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#companii, #investitii, #media, #securitate, #telecomunicatii , #stiri Twitter