De ce sa afli tot despre persoana care te poate angaja

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 12:51
1637 citiri
De ce sa afli tot despre persoana care te poate angaja

Informatiile pe care le ai despre intervievator sunt tot atat de importante ca si informatiile pe care le ai despre compania la care doresti sa te angajezi. Pentru a obtine rezultatele cele mai bune la interviu, dedica tot atata timp documentarii despre familia, activitatile sociale si realizarile profesionale ale intervievatorului, cat ai dedicat si documentarii despre organizatie, te sfatuiesc specialistii in HR. 

Pe masura ce iti dezvolti cercetarea, noteaza fiecare detaliu intr-o lista impartita in trei domenii.

Astfel, informatiile personale, profesionale si pasiunile intervievatorului iti vor folosi drept informatii-cheie despre valorile respectivei persoane si tipologia in care se incadreaza, ca sef.

Stiind daca persoana cu care stai de vorba este un sef bland, autoritar sau indiferent iti va fi de folos in primele doua etape ale interviului de angajare, potrivit specialistilor.

Pentru ca stapanesti aceste informatii vei sti cum sa formulezi mesajul pe care vrei sa il transmiti, astfel incat sa demonstrezi ca esti cu adevarat interesat de job si de nevoile angajatorului.

Desi documentarea iti va ocupa o perioada considerabila de timp, eforturile iti vor fi rasplatite, sustin expertii in HR.

Cauta online

Principalele tale cautari trebuie sa porneasca in mediul World Wide Web, pe Google si alte motoare de cautare specializate.

Analizeaza-i traiectoria profesionala

Studiaza cu atentie profilul de Linkedin al intervievatorului, afla ce cursuri a urmat si noteaza tot ce coincide cu experienta pe care o ai tu.

Gaseste o punte de legatura

Cauta un prieten sau o cunostinta a vreunui prieten care lucreaza in aceeasi companie.

Afla de la el detalii despre reputatia sa, stilul de management, dorinta de a delega sarcini si care este directia in care se indreapta pe scara ierarhica, te sfatuiesc expertii.

Citeste printre randuri

Orice post pe Twitter sau Facebook, orice post pe blogul personal sau profesional reprezinta o oglinda a gandirii intervievatorului tau, spun specialistii.

Fii la curent cu realizarile sale

Documenteaza-te si afla ce premii a castigat si noteaza orice activitate din ultimele sase luni care merita felicitata.

Verifica publicatiile din domeniu si blogurile specializate pentru  mentiuni si comentarii.

Intelege frustrarile si problemele sale

Post-urile de pe LinkedIn si discutiile de pe grupurile profesionale pot scoate la lumina si aspecte negative din viata profesionala a intervievatorului tau.

Stiind care sunt problemele cu care acesta se confrunta, ai sansa sa-ti demonstrezi expertiza in domeniu si aptitudinile de a rezolva problemele, pe un caz concret, relevant pentru angajator.

#companie, #informatii, #intervievator, #sef , #stiri Twitter