Experti ai ONU condamna blocarea de catre Turcia a retelelor sociale Twitter si YouTube

Sambata, 29 Martie 2014, ora 09:34
1293 citiri
Experti ai ONU condamna blocarea de catre Turcia a retelelor sociale Twitter si YouTube

Experti ai ONU pentru drepturile omului au condamnat vineri blocarea de catre Turcia a retelelor sociale Twitter si YouTube, dupa scurgerile de informatii in presa stanjenitoare pentru Ankara, relateaza AFP.

''Dreptul la libertatea de opinie si expresie constituie pilonul central al societatii democratice moderne. Blocarea accesului la Twitter si YouTube limiteaza excesiv acest drept fundamental'', a afirmat expertul ONU in aceste chestiuni Frank La Rue.

''Preocuparile referitoare la securitatea nationala pot fi legitime, dar limitarile dreptului de a cauta, primi si de a raspandi informatii trebuie sa fie in conformitate cu criteriile de necesitate si proportionalitate cu scopul urmarit'', a afirmat el intr-un comunicat.

Dupa o saptamana de la blocarea Twitter, guvernul turc a blocat joi accesul la platforma YouTube, ca urmare a difuzarii pe Internet a unei reuniuni confidentiale in care se evoca o interventie militara turca in Siria.

In pofida interdictiei ordonate de autoritatea turca din domeniul telecomunicatiilor /TIB/ joi, platforma YouTube era vineri accesibila in mod larg in Turcia.

Aceasta noua situatie a tensionat si mai mult climatul politic din Turcia, cu doua zile inainte de alegerile municipale cu caracter de referendum pentru premierul Recep Tayyip Erdogan, contestat din ce in ce mai mult din cauza derivei sale autoritare dupa 12 ani de guvernare a tarii.

In opinia lui La Rue, blocarea retelelor sociale Twitter si YouTube inainte de alegeri este cu atat mai mult preocupanta.

''Standardele internationale sunt clare: libera comunicare a ideilor si a opiniilor referitoare la chestiuni publice si politice /.../ este esentiala'', a subliniat el.

Ar putea fi chiar pusa in cauza legitimitatea alegerilor ca urmare a acestor interdictii, a dat asigurari la randul sau expertul ONU pentru libertatea de intrunire Maina Kiai.

Margaret Sekaggya, expert al ONU privind situatia militantilor pentru drepturile omului, este de parere ca ''blocarea accesului la Twitter si YouTube da o lovitura si libertatii de intrunire pasnica, avand in vedere faptul ca oamenii utilizeaza din ce in ce mai mult retelele sociale pentru a se mobiliza si a organiza manifestatii pasnice, in special in contextul alegerilor''.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#turcia internet, #turcia youtube , #stiri Twitter