Fuga unui miliardar chinez cu amanta, senzatie pe internet

Luni, 20 Iunie 2011, ora 12:37
1825 citiri
Fuga unui miliardar chinez cu amanta, senzatie pe internet

Cand miliardarul Wang Gongquan, unul dintre cei mai cunoscuti investitori chinezi, a decis sa-si paraseasca nevasta pentru a pleca cu amanta, s-a gandit ca cel mai bun mod prin care sa-si informeze familia si prietenii ar fi prin intermediul unui mesaj online.

"Renunt la tot si fug cu Wang Qin", a scris intr-un post de pe contul sau pe Sina Weibo, cea mai populara clona chinezeasca a Twitter-ului.

"Sunt rusinat, asa ca plec fara sa-mi iau la revedere. Ingenunchez si va implor sa ma iertati", a mai scris miliardarul, potrivit Wall Street Journal.

Confesiunea lui Wang a devenit viral, fiind republicat de 60.000 de ori, in 24 de ore.

"Te rog sa ma contactezi cat mai curand posibil", ii scria un prieten, miliardarul Pan Shiyi, pe acelasi serviciu online.

Internetul a schimbat normele sociale si felul in care privim intimitatea, in procesul de schimbare a fost intotdeauna mai incet in China.

Aici, discutiile deschise despre probleme intime erau foarte rare.

In mai putin de doi ani de cand a fost infiintat, Weibo - care inseamna microblog in chineza - a strans mai mult de 140 de milioane de utilizatori, aproape o treime din toti utilizatorii chinezi de internet.

Competitorii sai nu au atras mai mult de cateva milioane, la un loc.

Accesul Twitter este blocat in China, si cateva companii locale au fost nevoite sa primeasca acordul autoritatilor pentru a putea deschide site-uri de microblogging.

Weibo permite utilizatorilor sa publice mesaje scurte, poze si chiar videoclipuri. Pe acest canal, cenzura este mai rara si, atunci cand se intampla, este prea tarziu.

In urma cu un an, cand fiul unui oficial al politiei din nordul Chinei a fugit de la locul unui accident pe care-l provocase tipand "Tatal meu este Li Gang!", revolta s-a raspandit printre userii Weibo.

Citatul a devenit emblematic pentru evocarea abuzului de putere.

Gestul lui Wang a generat peste 30.000 de comentarii din prima zi, unele sustindandu-l, altele criticandu-l.

"Este prima oara cand cineva foloseste Weibo sa promoveze o parasire", a scris Hong Huang, considerat "Oprah"-ul Chinei, pe contul sau de Weibo.

#china, #miliardar, #miliardar amanta, #twitter , #stiri Twitter