Ghid complet de antreprenoriat: totul despre calitatile antreprenorului de succes

Joi, 10 Februarie 2011, ora 17:57
11829 citiri
Ghid complet de antreprenoriat: totul despre calitatile antreprenorului de succes

Pasiune, sete de cunoastere, asumarea de riscuri, inovare, inteligenta, si multe alte calitati de care are nevoie un antreprenor de succes nu pot fi dobandite. Trebuie sa te nasti cu aceste calitati, pentru a avea o sansa in lumea afacerilor. Insa acestea nu sunt toate elementele de baza care ai nevoie.

Iata o lista cu toate celelalte lucruri pe care trebuie sa le stii pentru a deveni un antreprenor de succes.

1.Planificarea este esentiala

Un plan de afaceri este esential pentru oricine incearca sa porneasca orice tip de afacere. Scopul principal al unui plan de afacere nu este acela de a obtine finantare. El trebuie sa fie un instrument util pe care trebuie sa-l utilizezi, atunci cand iti planifici fiecare aspect al afacerii.

2.Capacitate de munca sporita

Talentul fara efort nu aduce rezultate. Pentru a deveni un antreprenor de succes, trebuie sa fii pregatit sa lucrezi din greu.

3.Gaseste-ti nisa perfecta

Gaseste-ti nisa si demonstreaza ca poti face acest lucru mai bine decat oricine altcineva. Cand esti motivat si pasionat nici nu vei simti ca muncesti.

4.Viziune

Trebuie sa ai o viziune. Trebuie sa privesti inainte, sa scapi de prejudecati, si sa-ti proiectezi in viitor afacerea.

5. Branduieste-te



Iesi din anonimat si promoveaza-ti brand-ul.

6.Participa la seminarii si conferinte


Daca vrei sa devii antreprenor, pregateste-te sa participi la cat mai multe seminarii si conferinte din domeniul tau de activitate, astfel vei gasi noi oportunitati de networking.

7.Antreprenorii isi asuma riscuri calculate

Nu lua decizii negandite. Asuma-ti riscuri calculate. Evalueaza riscurile si apoi ia masurile necesare.

8. Actioneaza


Teoria nu are valoare mare fara exercitiul practicii. Treci direct la actiune. Probabil vei face cateva greseli la inceput insa, in cele din urma iti vei da seama ca exista solutii la orice problema aparuta.

9.Inventariaza-ti viata


Fa un inventar al experientei, locurilor de munca si al educatiei avute. Realizeaza o lista in care sa incluzi 5 lucruri care iti plac.

1o. Nu regreta nimic

Daca intri intr-o afacere de care esti pasionat, te vei bucura ca ai facut-o, vei incerca sa faci lucrurile mult mai bine decat ceilalti si nu vei regreta chiar daca pasiunea ta nu iti va aduce bani.

11. Gandeste-te de doua ori

Daca tu crezi ca ai tot ce este nevoie pentru a deveni un antreprenor, mai gandeste-te odata. Nu este suficient sa detii anumite calitati, trebuie sa stii cum sa te folosesti de ele. Daca ai rezistenta lui Napoleon, ambitia lui Trump, binecuvantarea lui Dumnezeu si daca ai timpul de partea ta, ai putea reusi.

12. Nu ignora retelele sociale



Profita de retele de socializare precum LinkedIn, Twitter sau Facebook pentru a pune intrebari. Vei fi uimit de numarul de experti care iti vor impartasi cu placere din cunostintele lor.

13. Cultiva relatii cu clientii

Daca privesti clientii ca pe o sursa de venit, nu vei reusi sa ii atragi. Va trebui sa inveti cum sa construiesti si cum sa mentii relatia cu acestia.

14. Nu reinventa roata

Incearca mai bine sa imbunatatesti un serviciu sau un produs care exista deja decat sa vii cu ceva nou. Vezi exemplul Apple.

15. Totul se poate negocia

Intotdeauna negociaza pentru a obtine pretul cel mai mic. Ai grija de capitalul tau. Daca vei acumula cheltuieli, cu siguranta nu vei reusi sa ramai pentru mult timp in lumea afacerilor.

16. Crede in propriile tale forte

Afirma cu certitudine: "Da, cred ca pot sa fac acest lucru". Daca tu crezi ca poti face un anumit lucru si daca cei din jurul tau te sustin, atunci nu-ti mai ramane altceva de facut decat sa incerci.

17. Documenteaza-te

Autoeducarea este cheia succesului
unui antreprenor. Invata cat mai multe lucruri despre antreprenoriat inainte de a porni o afacere. Documenteaza-te si perfectioneaza-te in domeniul in care activezi.

18. Fii perseverent

Nu renunta chiar daca esti refuzat. Incearca sa depasesti obstacolele si sa mergi mai departe.

19.Cerceteaza

Inainte de a decide urmatoarea miscare, trebuie sa analizezi permanent concurenta. Incearca sa arati clar prin ce te diferentiezi de ceilalti jucatori din piata.

20. Cauta un partener

Gaseste un partener care sa-ti impartaseasca pasiunile si sa-ti suplineasca puncte slabe.

21.Promoveaza-ti ideea de afaceri



Incepe sa vorbesti despre ideea ta de afaceri. Daca cei din jurul tau sunt interesati, atunci ideea se poate transforma intr-un business.

22. Respecta 3 concepte: viziune, concentrare, determinare

Pentru a deveni antreprenor, ai nevoie de o viziune clara, concentrare si determinare. Doar asa vei reusi sa-ti atingi obiectivele.

23.Fii transparent


Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru a avea succes este sa stabilesti si sa mentii relatia cu un mentor. Aceasta persoana ar trebui sa fie cineva de incredere.

24. Construieste-ti echipa

Inconjoara-te de oameni profesionisti: consilieri, avocati, contabili, mentori.

25. Construieste fundalul

Sa faci trecerea de la angajat la antreprenor este o mare provocare, dar nu este imposibil. Una dintre cheile succesului este sa te folosesti de competentele si experienta pe care deja le-ai dobandit pentru a reusi.

Incepe prin a-ti grupa calitatile in sase domenii: cunostinte din industrie, planificarea afacerilor, competente manageriale / functionale, profesionalism, contacte / retele, si leadership.

26. Nu e la fel de simplu pe cat pare

Cineva care vrea sa devina antreprenor ar trebui sa gaseasca pe cineva suficient de onest care sa ii spuna daca va avea sau nu succes cu ceea ce vrea sa faca. Multi oameni cred ca sunt facuti pentru antreprenoriat, insa nu toti reusesc sa faca fata si ajung sa dea faliment.

Antreprenoriatul pare simplu, insa vei avea surpriza sa descoperi o multime de lucruri la care nici macar nu te gandeai. Asadar asculta sfatul celorlalti inainte sa te arunci cu capul inainte.

27. Trebuie sa incepi azi

Daca crezi ca ai o ideea geniala, nu mai pierde timpul. Pur si simplu, gandeste-te cum vei putea face bani, cum iti vei sustine afacerea, si apoi treci la treaba. Nu pierde timpul realizand un plan de afaceri pe care oricum nimeni nu-l va citi. Spune-le oamenilor despre ideea ta. Cauta finantare pentru a-ti transforma visul in realitate.

28. Asculta-i pe cei din jur

Asculta nemultumirile celor din jurul tau. Astfel vei sti cum sa gesesti rezolvare la anumite probleme, iar aceste probleme ar putea reprezenta cheia noii tale afaceri.

29. Intreaba-te "De ce?"

Daca vrei sa devii antreprenor trebuie sa te intrebi "De ce vreau sa fiu anteprenor? De ce vreau sa castig un milion de dolari pe an? De ce sa vreau sa lucrez de acasa? De ce sa renunt la programul meu obisnuit de lucru?". Raspunsul la aceste intrebari va fi atat de important pentru tine, incat iti va da forta necesara sa muncesti din greu pentru obtinerea succesului.

30. Invata sa vinzi

Toti antreprenorii si proprietarii de afaceri trebuie sa-si dezvolte in primul rand abilitatile de vanzari. Nimeni nu iti va vinde ideea, produsul sau serviciul mai bine decat tine, asa ca trebuie sa devii un bun agent de vanzari.

31. Transforma visele in realitate

Ia masuri, actioneaza. Daca ai un vis, nu renunta. Ia atitudine. Un vis neimplinit e ca si cum ai avea GPS, dar n-ai masina.

32. Fii pregatit pentru orice

Fii pregatit sa pierzi totul - cel putin o data, probabil de doua ori. Poate parea sinistru insa trebuie sa fii realist, mai ales daca exista persoane care te sprijinina (personal, familie).

33.Evalueaza-ti punctele forte si cele slabe

Fii sincer cu tine atunci cand vine vorba de punctele forte si punctele slabe. Evidentiaza-ti punctele tari si recunoaste-ti slabiciunile pentru a le putea indrepta.

34. Fii gata de sacrificii

Fii pregatit sa te sacrifici. Asigura-te ca esti pregatit (mental, fizic si financiar) pentru ceea ce va urma. Gandeste-te ca s-ar putea sa nu castigi nimic o anumita perioada de timp.

35. Cei trei de P

Pentru a deveni antreprenor trebuie sa detii cei trei P: o perceptie clara si pozitiva despre tine, pasiune pentru ceea ce faci si perseverenta. Acestea sunt ingredientele esentiale pentru a avea succes.

Articol de Loredana Balan

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#afacere de succes, #antreprenoriat, #calitati antreprenori , #stiri Twitter