Internetul, un instrument util pentru regimurile autoritare

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 13:58
2034 citiri
Internetul, un instrument util pentru regimurile autoritare

Internetul, care este considerat un instrument pentru destabilizarea dictaturilor, este folosit, de asemenea, ca un mijloc excelent de control de catre aceste regimuri autoritare, considera bloggerii reuniti miercuri la Berlin, precizeaza Mediafax.

Revoltele populare din ultimii ani din Ucraina, Republica Moldova, Myanmar si Iran au avut loc datorita Internetului care a facilitat o mobilizare rapida a manifestantilor sau difuzarea de informatii despre reprimari.

Daca "Internetul este, fara indoiala, un fenomen fara precedent, acesta nu a abolit tot ce am invatat din stiinte politice, sociologie si istorie", a afirmat jurnalistul si bloggerul Evgheni Morozov in timpul unei prezentari realizate in cadrul reuniunii Re:publica 2010, desfasurate pana vineri Berlin, la care participa peste 2.000 de bloggeri din 30 de tari.

"Toate intrebarile care se pun in democratiile noastre despre Internet, trebuie sa se puna de asemenea intr-un context autoritar", a continuat el, explicand ca tot continutul care este publicat pe Internet este folosit de autoritatile aflate la putere pentru a-si consolida autoritatea.

"Prietenii vostri de pe (site-ul) Facebook, cei care va urmaresc si carora le urmariti mesajele publicate pe Twitter, grupurile de discutii la care sunteti abonati, fotografiile cu manifestanti pe care le publicati pe Internet", toate aceste elemente sunt surse de informatii.

"Internetul este o arma cu doua taisuri. Anumite Guverne au armate de functionari responsabili cu supravegherea Internetului", afirma un blogger din Bahrein, Almira al Hussaini.

"Fiecare blocare a site-urilor, fiecare arestare este folosita pentru a creea o cultura a fricii", a adaugat ea.

Scopul este de a-i descuraja pe disidenti.

"Ceea ce este mai important decat cenzura, este amploare pe care o ia autocenzura", confirma un jurnalist si blogger chinez, Michael Anti.

Internetul ofera de asemenea canale de comunicare regimurilor autoritare sau unor grupari care vor sa se bucure de libertate.

"Nu exista numai democrati care se opun dictaturilor, ci si alte forte politice cu propriile lor obiective", precizeaza Morozov.

Forumurile sau blogurile devin mijloace mult mai discrete de a face nimic altceva decat propaganda deoarece "un blogger anonim va fi mereu mai credibil decat (publicatia) Pravda" locala, explica jurnalistul de origine belarusa.

Organizatii precum Fratii musulmani sunt foarte active si foarte organizate pentru a interveni pe Internet, sustine al Hussaini.

Dar Evgheni Morovoz evidentiaza trei pericole legate in principal de Internet. Primul este iluzia ca oricine poate declansa o revolutie, desi "nu toata lumea poate deveni (un) Lenin".

Al doilea este ca instantaneitatea schimburilor de informatii pe Internet face ca miscarile care apeleaza la acest mijloc de comunicare sa fie adesea superficiale intrucat "se concentreaza prea mult asupra rezultatelor pe termen scurt si nu asupra schimbarilor pe termen lung", ceea ce explica rezultatele acestor insurectii.

Ultimul pericol este, potrivit acestuia, ca activismul virtual sa inlocuiasca actiunile realizate in realitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#instrument, #internet , #stiri Twitter