Site-urile chineze de tip Twitter, inchise temporar pentru consolidarea autocenzurii

Joi, 15 Iulie 2010, ora 14:36
1175 citiri
Site-urile chineze de tip Twitter, inchise temporar pentru consolidarea autocenzurii

Politia Internetului din Beijing a ordonat companiilor furnizoare de servicii de tip Twitter sa amplifice monitorizarea si sa desfiinteze site-urile care contin cuvinte sau expresii "sensibile" din punct de vedere politic, relateaza Financial Times in editia electronica, potrivit Mediafax.

Cele mai mari si mai populare microbloguri din China au fost inchise temporar, saptamana trecuta, pentru "mentenanta" sau au trecut la versiuni "beta" sau "de testare".

Aceste versiuni de rezerva ale furnizorilor de servicii de micro-blogging sunt utilizate de companii pentru "consolidarea sistemelor lor de autocenzura" si stergerea tuturor informatiilor sensibile din punct de vedere politic, din ordinul autoritatilor chineze din domeniul Internetului, potrivit unor angajati din cadrul acestor companii.

Site-ul de micro-blogging administrat de portalul chinez Netease nu a putut fi accesat miercuri, in locul acestuia fiind postata o nota in care se arata au loc activitati de "mentenanta", incepute de marti dimineata, de la ora locala 07.00 (02.00, ora Romaniei).

Serviciul de tip Twitter oferit de portalul Sohu, liderul pe piata chineza de Internet, a fost, de asemenea, inchis pentru activitati de "mentenanta" de luni dimineata, pentru intreaga saptamana.

Intre alte companii care au trecut la versiuni "beta" sau de "testare", publicatia britanica citeaza site-urile Sina, care sustine ca are 20 de milioane de bloggeri inregistrati, dar si site-urile Tencent, QQ, inclusiv site-ul pentru micro-blogging al editiei online a Cotidianului Poporului, organul de presa al Partidului Comunist chinez.

Toate site-urile micro-blogurilor populare americane sau site-urile retelelor sociale, intre care Twitter, Facebook si YouTube, au fost blocate in China inca de anul trecut

In schimb, imitatorilor locali li s-a permis sa ofere asemenea servicii, ei acceptand sa aplice cerintele de autocenzura impuse de Guvern. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#site, # twitter, # autocenzura , #stiri Twitter