SUA cauta o solutie sa fenteze cenzura pe Internet

Sambata, 15 August 2009, ora 14:35
1835 citiri
SUA cauta o solutie sa fenteze cenzura pe Internet

Guvernul Statelor Unite lucreaza la o tehnologie care sa permita locuitorilor din China si Iran sa treaca de cenzura impusa de stat asupra accesului la diverse site-uri de pe Internet.

Sistemul de difuzare prin e-mail ("feed over e-mail") livreaza informatiile prin protocoalele de cenzura instalate de guvernele din tarile respective, direct in casuta postala a utilizatorilor, inclusiv in conturile de pe Gmail sau Yahoo, relateaza Reuters.

"Sunt cativa oameni care testeaza sistemul in China si Iran", a declarat Ken Berman, directorul de IT al agentiei americane Broadcasting Board of Governors, care se ocupa de dezvoltarea sistemului.

Berman nu a dat mai multe detalii, spunand ca proiectul este in primele faze de testare, iar confidentialitatea este importanta, pentru a evita detectarea programului de catre cele doua guverne.

Tinerii din Iran au folosit site-urile de socializare gen Facebook si Twitter pentru a organiza protestele din urma alegerilor de luna iunie.

In China, guvernul a blocat accesul la Twitter si Hotmail cu o zi inainte de aniversarea a 20 de ani a evenimentelor din Piata Tiananmen.

Potrivit dezvoltatorilor, programul ar putea fi modificat foarte usor, pentru a functiona si pe telefoanele mobile.

Sistemul va fi disponibil si in tari precum Myanmar (fosta Birmania), Tajikistan, Uzbekistan si Vietnam, existand, totusi, o filtrare a site-urilor pornografice.

#sua, #cenzura, #internet, #site-uri, #china, #iran , #stiri Twitter