Twitter a atras 1,82 miliarde de dolari prin oferta publica si va debuta joi pe bursa de la New York

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:50
1358 citiri
Twitter a atras 1,82 miliarde de dolari prin oferta publica si va debuta joi pe bursa de la New York

Twitter a atras 1,82 miliarde de dolari in cadrul ofertei publice initiale in urma careia actiunile companiei vor fi listate pe bursa de la New York, capitalizarea de piata a retelei de microblogging fiind astfel de 14,2 miliarde de dolari.

Compania a plasat miercuri 70 milioane de actiuni la 26 de dolari pe unitate, dupa ce a majorat in doua randuri pretul tinta pe fondul cererii solide din partea investitorilor, transmite Bloomberg.

Capitalizarea de piata a companiei este echivalenta cu de 12,4 ori vanzarile estimate pentru anul viitor, de 1,14 miliarde de dolari, potrivit estimarilor analistilor.

Actiunile Twitter sunt astfel mai scumpe decat cele ale Facebook, avand in vedere ca valoarea de piata a celei mai mari retele de socializare depaseste de 11,6 ori vanzarile estimate pentru 2014.

Twitter va debuta joi pe bursa de la New York.

Compania a stabilit initial un interval indicativ de pret de 17-20 dolari pentru oferta publica initiala, pe care l-a majorat apoi la 23-25 dolari si, in final, la 26 dolari.

Pierderi de peste 64 de milioane de dolari pe trimestrul trei

Directorul general al Twitter, Dick Costolo, a indreptat atentia investitorilor catre cresterea rapida a veniturilor, care au urcat de peste doua ori in fiecare an. Compania nu a trecut insa pe profit si nu a prezentat niciun plan care vizeaza un rezultat financiar pozitiv.

Prin suma atrasa, de 1,82 miliarde de dolari, Twitter a reusit a treia mare listare din industria IT dupa cele ale Facebook si Google. Facebook a atras anul trecut 16 miliarde de dolari inainte de exercitarea optiunilor de suprasubscriere de catre investitori, iar Google a obtinut 1,9 miliarde de dolari prin oferta publica initiala derulata in 2004 la New York.

Oferta Twitter a fost coordonata de Goldman Sachs, Morgan Stanley si JPMorgan Chase.

Twitter a inregistrat pierderi de 64,6 milioane de dolari in trimestrul al treilea, fata de 21,6 milioane de dolari in perioada corespunzatoare a anului trecut. Majoritatea analistilor anticipeaza ca nu va trece pe profit pana in 2015.

Compania a avut venituri de 534,5 milioane de dolari in perioada octombrie 2012 - septembrie 2013, insa cresterea numarului de utilizatori a incetinit la 39% in perioada analizata, fata de plus 65% in anul anterior. Twitter avea la 30 septembrie 231,7 milioane de utilizatori activi cel putin odata pe luna.

Twitter incearca sa sublinieze rata mare de utilizare a serviciilor companiei de pe smartphone-uri si tablete. Aproximativ trei sferturi dintre utilizatori au accesat in trimestrul al treilea reteaua de pe gadget-uri mobile, fata de 69% in aceeasi perioada a anului trecut. Dispozitivele mobile genereaza peste 70% din veniturile din publicitate ale companiei, proportie mai ridicata decat in cazul Facebook.

Fondurile obtinute prin listarea la bursa vor fi utilizate pentru consolidarea afacerilor Twitter in afara Statelor Unite. Desi 77% dintre utilizatorii retelei nu sunt americani, veniturile din afara SUA reprezinta doar 26% din afacerile companiei.

#listare Twitter Bursa, #vanzare actiuni Twitter, #oferta publica initiala Twitter, #rezultate financiare Twitter , #stiri Twitter