UniCredit: Consumul intern si cererea din Germania vor sustine economia

Marti, 26 Iunie 2012, ora 21:20
1207 citiri
UniCredit: Consumul intern si cererea din Germania vor sustine economia

Consumul intern, alimentat de reintregirea salariilor bugetarilor si rambursarea contributiilor sociale catre pensionari, precum si revenirea productiei industriale ca urmare a comenzilor de pe piata germana vor sustine cresterea economica a Romaniei in a doua jumatate a anului, potrivit UniCredit.

Grupul italian a revizuit estimarea de crestere economica pentru Romania in acest an de la 1,2% la 0,5%, iar pentru anul urmator de la 2,3% la 1,7%, din cauza cererii externe mai slabe si a "socurilor exceptionale" pentru productia industriala si exporturi.

"Cea mai mare amenintare pentru economia Romaniei vine din temerile economice si financiare privind zona euro. Chiar daca bancile elene vor continua sa-si reduca expunerea, o retragere masiva este putin probabila, din cauza activelor cu lichiditate scazuta", se arata in raport.

Romania a avut un inceput de an slab, cu o contractie economica de 0,1% in primul trimestru. Efectul pozitiv de anul trecut, cand cresterea a fost de 2,5% a fost anulat de evenimente cu impact negativ, precum inchiderea la sfarsitul anului a fabricii Nokia de la Jucu, al doilea mare exportator al tarii la momentul respectiv, cererea mai redusa pentru exporturile romanesti din cauza situatiei din zona euro si de conditiile meteo dificile din februarie.

"Ne asteptam ca productia industriala sa creasca cu 0,4% in 2012, sustinuta de economia germana puternica si mai putin de partenerii traditionali, care sunt intr-o situatie mai dificila. Dependenta de industria prelucratoare germana a crescut constant in ultimii trei ani, dar impactul negativ al zonei euro mai slabe ramane semnificativ", se arata in raport.

Cresterea PIB este in prezent sustinuta de cererea interna, cu un avans anual al vanzarilor de retail de 3,8% in primul trimestru si un plus de 14,8% in constructii. Consumul privat a incetinit la un avans anual de 0,9% anual in primul trimestru, iar fata de ultimul trimestru al anului trecut s-a contractat cu 1,9%, primul declin incepand din trimestrul al treilea din 2010.

"Cresterea cu 8% a salariilor in iunie si cu 7,4% in decembrie, rambursarile de contributii pentru pensionari si alte decizii populiste care ar putea fi implementate inaintea alegerilor din noiembrie vor sustine consumul si increderea consumatorilor. Din cauza tintelor bugetare stricte, deciziile de a creste veniturile populatiei vor limita, probabil, investitiile publice", noteaza in raport Gyula Toth, analist UniCredit.

Romania pare a fi cea mai bine pregatita tara din regiune pentru noi presiuni din Grecia, beneficiind si de suportul acordului preventiv cu FMI, unic in regiune, insa este dificil de anticipat o apreciere semnificativa a leului, in actualul context extern, potrivit UniCredit.

"Consideram ca leul ar putea avea o evolutie mai buna decat forintul sau zlotul. Avem, de asemenea, o pozitie mai favorabil fata de eurobondurile Romaniei, comparativ ce cele ale Ungariei si Croatiei", noteaza analistul UniCredit.

Romania are a doua mare expunere bancara din regiune fata de Grecia, institutiile de credit elene controland 13% din activele bancare locale la sfarsitul anului trecut. Bancile elene vor continua reducerea treptata a expunerii, iar o retragere masiva de capital este putin probabila pe perioada scurta, intrucat 70% din liniile de finantare de la grupurile elene catre subsidiarele locale au maturitati de peste un an.

In cazul extrem al unei presiuni puternice asupra sistemului bancar din Grecia, UniCredit anticipeaza o accelerare a reducerii expunerii si in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#UniCredit economia Romaniei, #UniCredit prognoze crestere economica , #Management