A venit scadenta creditelor ieftine luate de UniCredit si SocGen de la BCE

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 19:16
1412 citiri
A venit scadenta creditelor ieftine luate de UniCredit si SocGen de la BCE
UniCredit are de returnat sume uriase Bancii Centrale Europene

Cateva dintre cele mai mari banci din Europa se pregatesc sa returneze o parte din imprumuturile ieftine pe trei ani pe care le-au luat de curand de la Banca Centrala Europeana (BCE).

Bancheri de pe piata spun ca UniCredit din Italia, BNP Paribas si Societe Generale din Franta si La Caixa din Spania se pregatesc sa plateasca pana la o treime din banii pe care i-au imprumutat de la BCE, relateaza Financial Times. Prima "rata" este intre 80 - 100 miliarde de euro si trebuie platita pe parcursul urmatoarelor 12 luni.

Asa-numita operatiune de refinantare pe termen lung (LTRO) a fost invocata de nenumarate ori ca fiind masura cea mai puternica luata in sistemul bancar de catre Mario Draghi, presedintele BCE. Aceasta solutie ar fi contribuit la stabilizarea pietelor financiare din zona euro.

Schema fara precedent, lansata in decembrie anul trecut si repetata in februarie, a dat posibilitatea multor banci sa imprumute bani cu dobanzi de doar 1%. Suma totala pusa la dispozitie a fost de 1 trilion de euro.

Suma trebuie platita in doua transe mari, in decembrie 2014 si februarie 2015, insa bancile pot incepe platile in primele 12 luni de la contractarea creditului.

Am asistat la plati anticipate de asemenea anvergura si in cazul bancilor americane, in anii 2009, care au trebuit sa returneze bani guvernamentali cat mai repede posibil.

LTRO este vazut ca o solutie de creditare care nu a pus prea multa presiune pe bancile din zona euro, intr-o perioada in care acestea se confruntau cu o mare criza de lichiditati. De asemenea, a ajutat la redeschiderea pietelor comerciale de finantare.

Insa LTRO nu este vazut bine de catre toata lumea. Unii sceptici s-au aratat ingrijorati ca mecanismul va duce la scadrea cantitatii de actiuni emise pe termen scurt si ca ameninta sistemul bancar prin aparitia unui "varf" de nevoi de refinantare simultana peste trei ani.

"Exista doua motive pentru a plati anticipat aceste credite. In primul rand, nu cred ca ar fi intelept ca toate bancile sa dea toti banii inapoi peste trei ani. In al doilea rand, avem nevoie de refinantare pe termen mai lung de trei ani", a explicat un executiv dintr-o banca europeana .

Unele banci sunt deja in cautare de finantare pe termen mai lung. BNP, spre exemplu, a ajuns la 60% din programul de finantare anuala de 20 de miliarde de euro, cea mai mare parte din imprumuturi fiind luate din mediul privat pe un termen mediu de sase ani.

Nu toate bancile planuiesc sa returneze anticipat banii LTRO. Deutsche Bank si Lloyds, printre altele, au lasat sa se inteleaga ca planuiesc sa tina banii ieftini de la BCE pentru mai mult de trei ani.

#unicredit credit, #banca centrala europeana, #credit interbancar, #credit bce, #criza financiara , #stiri Unicredit Group