Bulgaria si Romania castiga din aderarea la UE, sustine UniCredit

Miercuri, 10 Ianuarie 2007, ora 10:52
958 citiri

Bulgaria si Romania vor inregistra in anul 2007 o puternica crestere economica, favorizata de aderarea lor la Uniunea Europeana. Ambele state au inregistrat schimbari in toate domeniile, care le-au adus succese. Acestea sunt cateva dintre concluziile prezentate intr-o analiza a UniCredit Bank, difuzata marti.

"UniCredit Group sprijina activ expansiunea Uniunii Europene, ca cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est", a declarat Erich Hampel, care raspunde de Departamentul pentru Europa Centrala si de Est in cadrul Comitetului de Conducere al UniCredit.

Analiza mentioneaza ca Bulgaria este una din pietele din regiune care se dezvolta cel mai rapid. Cu o crestere asteptata a PIB-ului de 6, 3%, pentru anul 2006, previziunea pentru o crestere a PIB-ului de 6,5% este mult mai optimista pentru tara. Principalii factori, in opinia bancii, care contribuie la aceasta tendinta de crestere sunt: puternica crestere a consumului intern si refacerea moderata a exportului. Nivelul somajului este de sub 9%, cea mai mica valoare din ultimii 15 ani. Politica fiscala riguroasa si progresele inregistrate in cadrul proceselor de privatizare au contribuit la reducerea datoriei de stat pana la 25% din PIB.

Pentru Bulgaria asteptarile sunt pozitive, avandu-se in vedere faptul ca investitiile in tehnologii noi si in dotare duc in mod constant la o competivitate mult mai buna si la oportunitati mai mari la export. Aplicarea unui tarif unic pentru bunurile importate, in anul 2007, legat de aderarea la Uniunea Europeana, va avea probabil o puternica influenta asupra comertului exterior. Sectorul bancar din Bulgaria este unul din cele mai dinamice in Europa Centrala si de Est, fondurile fiind gestionate efectiv pentru sprijinirea economiei, care se dezvolta foarte rapid.

In mod similar, Romania continua trendul ascendent. Cresterea puternica din anii precedenti a continuat si in anul 2006, pentru care se asteapta o crestere a PIB-ului de peste 7%. Acest lucru se datoreaza in principal consumului intern ridicat. In Romania, reformele din sectorul bancar, care sta la baza economiei de piata a tarii, au condus, de asemenea, la progrese semnificative, prin consolidarea si privatizarea bancilor de stat.

Afluxul marit de investitii straine si subventiile de la UE vor asigura o crestere durabila. In acest sens, se asteapta ca aderarea la Uniunea Europeana si ajutorul financiar din partea UE (aproximativ 31 de miliarde de euro in perioada 2007 - 2013) sa accelereze reformele.

La noi, UniCredit este reprezentata de trei banci - Bulbank, Bioxim si Hebros, care, impreuna, deservesc peste 1,1 milioane de clienti. Cele trei banci vor fuziona anul acesta, iar astfel va lua nastere cea mai mare banca din Bulgaria, cu active record pentru tara - peste 7 miliarde de leva.


Bloombiz
(Sursa: Rador)