Economisire fara diversificare

Marti, 04 Aprilie 2006, ora 16:19
1010 citiri

Ponderea economiilor in valuta se mentine peste 20% iar fondurile mutuale se zbat sub 0,5%.Un fapt imbucurator este cresterea invetitiilor in actiuni listate cu aproape 2%, de la 15,3% in 2004 la 17,2% anul trecut. Tendinta poate fi explicata prin randamentul foarte bun pe care l-a adus bursa in acest interval, indicele BET-FI avansand cu 175% iar BET-C cu 38%.

Ramane de vazut daca evolutia va continua in acelasi ritm, in conditiile in care piata este in acest moment in cautarea unui trend iar pe anumite segmente se contabilizeaza deja scadei fata de inceputul anului (vezi SIF).

Ponderea mare a actiunilor cotate in portofoliul romanilor nu se datoreaza insa veleitatilor de investitori speculativi, ci strategiei de privatizare (A"Marea CuponiadaA").

In Cehia si Ungaria, unde nu a existat un asemenea proces, ponderea actiunilor in totalul activelor financiare ale populatiei oscileaza intre 1-2%.

Exista si o explicatie secundara : valoarea celebrului cupon cantareste mai greu intr-o tara unde economiile sunt subtiri. Astfel, averea populatiei nu reprezinta decat 19% din PIB, cel mai redus procent dintre statele din regiune (in Olanda-268% din PIB, media din zona euro fiind de 181% PIB).

Este interesant de remarcat ca ascensiunea bursei nu s-a reflectat pozitiv si in evolutia fodurilor mutuale, cresterea ponderii activelor administrate fiind de numai 0,1% ( de la 0,3 la 0,4%).

Asta in conditiile in care administratorii au o oferta bogata pe acest segment (8 fonduri de actiuni) iar lipsa de cunostiinte financiare a majoritatii populatiei si diversificarea portofoliilor ar fi trebuit sa fie atuurile fondurilor.

Din acest punct de vedere suntem relativ sceptici in ceea ce priveste evolutia pietei pe termen mediu.

In ceea ce priveste statele din regiune, dupa cum se arata intr-un studiu privind comportamentul investitional realizat de Unicredit Group, ponderea medie a plasamentelor in fonduri ajunge la 10%, cel mai bine stand Slovacia, unde fondurile reprezinta 17% din totalul activelor financiare ale populatiei.

Prima optiune pentru cei care vor sa puna un ban de-o parte ramane depozitul la termen, in moneda nationala sau valuta. Peste jumatate din sumele economisite in regiune sunt directionate spre banci, campionii prudentei fiind bulgarii (67%), care si-au recapatat increderea in sistem dupa A"cutremurulA" din 1997.

In ciuda consiliului monetar, increderea in moneda nationala este mai redusa, mai mult de jumatate din sumele economisite fiind in valuta si nu in leva autohtona.

Campionii la acest capitol sunt insa croatii, care au 46% din activele financiare in depozite la termen in valuta, fapt explicat intr-o anumita masura de plusul de instabilitate politica din ultimii ani. Romania este cam la mijlocul clasamentului, aprecierea puternica a leului din ultimii ani nu a scos inca din strategiile de economisire valuta (21% din activele financiare).

Suntem sub media statelor din ECE in ceea ce priveste ponderea plasamentelor in asigurari (4% fata de 5,2%) si stralucim prin absenta la capitolul fonduri de pensii administrate privat.

BANII NOSTRI - COTIDIAN ONLINE DE FINANTE SI AFACERI

Investmania - cea mai rapida cale de a invata sa joci la Bursa.