Finantare: Romania ar putea lua bani din acordul preventiv

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 08:45
1265 citiri
Finantare: Romania ar putea lua bani din acordul preventiv

Romania ar putea fi nevoita sa traga bani din actualul program stand-by de tip preventiv, de cinci miliarde de euro, daca finantarea pe piata externa va fi prea scumpa in prima jumatate a acestui an, potrivit unui raport al UniCredit privind perspectivele sectorului bancar din Europa Centrala si de Est.

"In legea bugetului pe 2012, Guvernul afirma ca intentioneaza sa utilizeze fonduri de la Banca Mondiala. Noi credem ca Guvernul ar putea trage fonduri din cele 5 miliarde de euro puse la dispozitie prin acordul stand-by incheiat cu FMI (acordul de tip preventiv incheiat cu FMI si Comisia Europeana - n.r.) daca imprumuturile externe se dovedesc a fi prea scumpe in prima jumatate a anului 2012", se arata intr-o nota a raportului UniCredit.

Ministerul Finantelor Publice se va imprumuta de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro

In luna martie 2011, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro. Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa imprumute in acest an de pe pietele externe aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Finantarea pe piata externa a unei parti din datoria publica a fost problematica anul trecut din cauza cresterii randamentelor obligatiunilor in zona euro si a scaderii interesului investitorilor pentru activele din Europa Centrala si de Est (ECE), se mai arata in raportul grupului italian.

UniCredit noteaza ca intr-un mediu economic marcat de aversiunea fata de risc, este posibil ca datoria publica a Romaniei sa ramana sub 40% pe termen mediu.

Deficitul bugetar va scadea la 2,5% din PIB, valoare care se va pastra pana in 2013

Banca anticipeaza ca deficitul bugetar va scadea la 2,5% din PIB in acest an, nivel care se va pastra si in 2013, dupa ce s-a contractat la circa 4,4% in 2011. Totodata, UniCredit a mentinut estimarea unei cresteri economice de 1,4% pentru acest an.

"Ajustarea fiscala este necesara in conditiile in care Ministerul de Finante depinde in mare masura de institutiile financiare locale pentru finantarea cheltuielilor publice, iar bancile din Romania si-ar putea reduce in acest an expunerea la obligatiunile guvernamentale", se mai arata in raport.

Ministerul Finantelor a anuntat la sfarsitul anului trecut ca volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate in 2012 pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 1,9% din PIB, care urmeaza sa fie finantat in proportie de circa 50% de pe piata interna, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in anul 2012, care este in suma de 52,4 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat.

Ministerul vrea sa emita in primul trimestru, pe piata interna, titluri de stat cu o valoare indicativa cuprinsa intre 14 si 16 miliarde lei, peste suma imprumutata in perioada octombrie - decembrie.

Pentru acest an, Romania are ca tinta un deficit bugetar de 1,9% din PIB si o crestere economica de 1,8%-2,3%.

#finantare extrena Romania, #acord FMI Romania Unicredit, #titluri de stat Ministerul Finantelor Romania , #stiri Unicredit Group