Moody's: Europa de Est nu mai este amenintata de o criza financiara

Vineri, 29 Mai 2009, ora 16:40
1341 citiri
Moody's: Europa de Est nu mai este amenintata de o criza financiara

Europa de Est nu mai este amenintata de o criza financiara, deoarece investitorii privati si bancile isi vor continua activitatile de finantare din regiune, apreciaza agentia de evaluare financiara Moody's, citata de Novinite.

"Intensitatea senzatiei de iminenta a unei crize financiare s-a redus. Bancile straine au asigurat ca-si vor sprijini sucursalele din regiune", a afirmat Dietmar Hornung, analist al Moody's, intr-un interviu citat de Bloomberg. El a precizat ca economiile est-europene sunt intr-o situatie precara, iar revenirea lor depinde de evolutia economiei la nivel global, precizeaza Mediafax.

Criza economica globala a afectat semnificativ statele din Europa de Est, deoarece acestea se bazeaza in mare parte pe investitii straine si exporturi pentru dezvoltare.

Cu toate ca majoritatea tarilor din regiune vor intra in recesiune in acest an, cererea in scadere din partea investitorilor pentru garantii la cumpararea de active semnaleaza ca ingrijorarile legate de riscul intrarii in incapacitate de plata s-a redus.

Cehia, Slovacia si Polonia sunt "ancorele regiunii in furtuna", in timp ce pentru statele baltice si Ungaria au ramas inca temeri legate de lichiditate, a spus Hornung.

La 26 martie, bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania, respectiv Erste Group Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank, au declarat la Viena ca vor mentine expunerea pe piata din Romania si vor majora, daca va fi nevoie, capitalul subsidiarelor, potrivit Reuters.

In plus, sase banci europene mari, printre care Erste Group, Raiffensen International si UniCredit, au semnat un acord prin care s-au angajat sa sa-si mentina expunerea in Ungaria si sa recapitalizeze, daca va fi necesar, subsidiarele din acest stat.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
#criza, #economii, #exporturi, #investitii, #recesiune , #stiri Unicredit Group