Romania, apta pentru euro in 2014

Luni, 12 Mai 2008, ora 12:50
1433 citiri
Romania, apta pentru euro in 2014

Ungaria, Polonia si Cehia vor fi in masura sa adere la zona euro pana in 2013, in timp ce Romania si Bulgaria vor indeplini criteriile de aderare la euro abia in 2014, se arata intr-un raport al grupului bancar italian UniCredit Group SpA, transmite Bloomberg.'Perspectiva aderarii la zona euro este o ancora importanta pentru majoritatea tarilor care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 si 2007. Indeplinirea criteriile de inflatie constituie o provocare semnificativa, deoarece in aproape toate tarile din Europa Centrala si de Est se inregistreaza presiuni la adresa preturilor', se arata in raportul UniCredit.


In schimb, planurile tarilor baltice de a se alatura zonei euro in 2011 si 2012 sunt 'optimiste', apreciaza UniCredit. Letonia, Lituania si Estonia sunt deja cuprinse in mecansimul cursurilor de schimb, ERM, insa cresterea inflatiei le-a fortat sa amane data preconizata pentru aderarea la moneda unica. Lituania mizeaza in continuare sa adere la euro in 2010, Estonia in 2011 si Lituania in 2012 sau 2013.


Cresterea pretului la alimente are un impact mai mare asupra cresterii inflatiei in regiunea Europei de Est decat in Europa Occidentala, deoarece alimentele au o pondere mai mare in cosul preturilor de consum in fostul bloc comunist. Saptamana trecuta, Comisia Europeana a estimat ca in urmatorii ani Bulgaria se va confrunta cu o crestere accelerata a ratei inflatiei. In luna martie 2008, Bulgaria a inregistrat o rata anuala a inflatiei de 13,2 procente, a doua din UE dupa Letonia, potrivit datelor Eurostat.


Comisia Europeana si Banca centrala Europeana si-au dat recent acordul pentru ca Slovacia sa devina al 16-lea stat membru al zonei euro incepand cu 1 ianuarie 2009. Cu toate acestea, BCE a dat publicitatii un raport in care se declara preocupata de nivelul inflatiei din Slovacia, exprimand-si temerea ca Slovacia nu va putea tine sub control evolutia inflatiei dupa trecerea la euro. Economistii de la UniCredit estimeaza ca sansele Slovaciei de a adera la euro incepand cu 1 ianaurie 2009 sunt de 90 la suta. Pentru a putea adera Slovacia are nevoie de aprobarea ministrilor de Finante din Uniunea Europeana, care se vor pronunta asupra acestui subiect in luna iulie 2008.


In prezent, Slovacia indeplineste toate criteriile de la Maastricht. Datoria guvernamentala se situeaza sub pragul de 60 la suta iar deficitul guvernamental general s-a situat in 2007 la 2,2 la suta din Produsul Intern Brut, sub limita de trei la suta din PIB. in luna martie 2008 rata inflatiei se situa la 2,2 la suta, sub rata de referinta de 3,2 la suta. Ratele dobanzilor pe termen lung respecta de ceva timp cerintele stabilite la Maastricht iar coroana slovaca a ramas in interiorul bandei de tranzactionare in raport cu moneda euro de la aderarea la mecanismul ERM-2 in luna noiembrie 2005.


Tratatul de la Maastricht, semnat in 1992, stipuleaza ca tarile care urmeaza sa adopte moneda europeana trebuie sa indeplineasca o serie de criterii printre care apartenenta, timp de doi ani, la mecanismul european al ratelor de schimb, ERM-2. Romania si-a anuntat intentia de a trece la euro in 2012-2014, fiind posibil sa intre in Exchange Rate Mechanism II (ERM 2 - mecanismul european al ratelor de schimb) intre 2010 si 2012.