Unicredit: Exporturile din ECE vor scadea, pentru prima data din 1999

Vineri, 15 Mai 2009, ora 17:01
1285 citiri
Unicredit: Exporturile din ECE vor scadea, pentru prima data din 1999

Analistii UniCredit Group estimeaza ca in 2009 va avea loc prima scadere a exporturilor din Europa Centrala si de Est (ECE) din ultimii zece ani, cu 65 miliarde de euro fata de anul trecut, coroborata cu o reducere cu circa 10% a investitiilor, potrivit unui comunicat publicat vineri de institutie.

 

In plus, UniCredit se mai asteapta la diminuarea in acest an a investitiilor straine directe in aceasta regiune la aproape jumatate din nivelul din 2008, precum si o rata ridicata a somajului.

"Cu toate acestea, exista un angajament international pentru a sprijini regiunea. Atat jucatorii din ECE, cat si cei internationali isi continua initiativele, aici bancile jucand un rol foarte important", se arata in comunicat.

Analistii UniCredit arata ca dupa 20 de ani de transformare continua, tarile din Europa Centrala si de Est au strabatut cu succes procesul de integrare in economia mondiala, iar pentru a depasi criza actuala, regiunea trebuie sa mentina si sa dezvolte in continuare legaturile structurale cu UE si cu restul globului.

"Astazi, statele din ECE sunt economii deschise, cu un comert international care reprezinta 70% din PIB. Competitivitatea regiunii, castigata cu greu, si abilitatea de a pastra capacitatea de productie sunt factori cheie care vor permite regiunii ECE sa depaseasca criza globala si sa recupereze rapid o data ce cererea globala se va redresa", a declarat, vineri, seful diviziei de analize strategice al UniCredit Group, pe zona ECE, Debora Revoltella, la reuniunea BERD de la Londra.

Ea a adaugat ca faptul ca tarile din ECE au devenit zona de productie pentru UE garanteaza o buna perspectiva viitoare.

Competitivitatea regiunii ECE nu depinde doar de costul mainii de lucru, un alt rol important avandu-l calitatea personalului de productie, productivitatea ridicata, calitatea si flexibilitatea mediului operational ca si convergenta la UE din punct de vedere legislativ si de reglementare.

"Succesul ECE a constituit un factor de succes pentru tarile care au 'pariat' pe regiune, ca Austria, Finlanda, Germania, Italia si Suedia. Companiile din vestul Europei au beneficiat de Europa Centrala si de Est ca piata de desfacere, dar si de productie. Nu intamplator sectoarele mai bine integrate in ECE sunt aceleasi care au avut o crestere puternica in Europa de Vest. Productia in ECE este acum o parte esentiala a stategiei companiilor", a mai spus Revoltella.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#unicredit, #exporturi, #ece, #scadere , #stiri Unicredit Group